Netanyahu krijgt tegenkanting van eigen vrouw
Verslag, Nieuws, Wereld, Israël -

Netanyahu krijgt tegenkanting van eigen vrouw

TEL AVIV -- Duizenden Israëli's protesteerden in het park van Tel Aviv tegen de recente beslissing van de regering om vierhonderd kinderen van migranten te deporteren. Nu de deadline nadert, krijgt Netanyahu ook tegenkanting van zijn eigen vrouw, van president Shimon Peres en van de vrouw van ex-premier Olmert.

dinsdag 31 augustus 2010 16:36
Spread the love

Sinds het begin van de jaren negentig hebben opeenvolgende Israëlische regeringen duizenden buitenlandse werkkrachten, vooral uit Zuidoost-Azië en Afrika, aangemoedigd om banen in te vullen in de bouw, landbouw en thuisverzorging. Ze moesten de Palestijnen vervangen die niet meer in Israël mochten werken. Sommigen bleven illegaal nadat hun visum was verstreken en stichtten er een gezin. Momenteel zijn er naar schatting meer dan 200.000 gastarbeiders in het land, meer dan de helft zonder vergunning.

Wat met 1200 van hun kinderen die hier werden geboren? Daarover werd het afgelopen jaar druk gediscussieerd onder Israëli’s. De regering bleef een beslissing uitstellen, tot ze twee weken geleden uiteindelijk met een compromis kwam aanzetten: achthonderd kinderen die meer dan vijf jaar in Israël leven, Hebreeuws spreken en schoollopen mogen blijven, maar vierhonderd anderen kregen tot het einde van de maand om vrijwillig te vertrekken met hun ouders. Zo niet riskeren ze repatriëring.

Eerste minister Netanyahu erkende het humanitaire probleem, maar “wil het Joodse karakter van de staat behouden”. Hij sprak van een “demografische bedreiging”: “We willen geen instroom van honderdduizenden illegale migranten veroorzaken.”

Hinderlaag

Nu de deadline voor de deportaties in zicht komt, krijgt het beleid van Netanyahu kritiek uit onverwachte hoek. Zijn vrouw Sarah schreef een brief aan minister van Binnenlandse Zaken, Eli Yishai, de spil in deze campagne. Daarin vroeg ze hem “vanuit de grond van haar hart” om de vierhonderd kinderen te regulariseren.

Ook een koepelorganisatie voor overlevenden van de Holocaust liet haar ongenoegen blijken in een brief aan de premier.  “Wij die de Holocaust hebben meegemaakt voelen schaamte bij de geplande uitwijzingen.” In dezelfde lijn zei een politicus uit het linkse kamp, Ilan Gilon, dat hij “persoonlijk kinderen zal verstoppen voor de immigratiedienst” mocht de deportatie plaatsvinden.

Aliza, vrouw van ex-premier Olmert, zei in een radio-interview dat ze hetzelfde zou doen. “De beslissing is een morele smet op het blazoen van onze samenleving. Als de regering hiermee doorgaat, geven we munitie aan iedereen van de internationale gemeenschap die in een hinderlaag ligt om ons aan te vallen.” Ze spotte met de redenering dat regularisatie van deze kinderen illegale buitenlanders aanmoedigt om naar Israël te komen en zo de transformatie van Israël bespoedigt.

Morele weefsel

Yishai van de ultraorthodoxe Shaspartij vindt dat de regering voet bij stuk moet houden. “Deze buitenlanders kwamen naar Israël, soms illegaal, en kregen hier illegaal kinderen.” Eerder beschuldigde hij de migranten ervan dat ze hun kinderen gebruiken als “menselijke schilden” en ziekten als tuberculose, hepatitis en aids meebrengen.

Tot slot reageerde ook president Peres. “Het is ondenkbaar dat deze kinderen die hier geboren werden en zich Israëli voelen, uitgewezen worden.” Hij dringt er bij de regering op aan de beslissing te herzien, want “de deportaties zouden het land zelf en het morele weefsel schaden.” Peres won een Nobelprijs en heeft een grote morele autoriteit in Israël en daarbuiten. Maar de regering negeerde zijn oproep compleet.

JDM

take down
the paywall
steun ons nu!