Terugschroeven crisismaatregelen deert Indiase groei niet
Verslag, Nieuws, Wereld, India -

Terugschroeven crisismaatregelen deert Indiase groei niet

Experts schatten dat de Indiase economie het voorbije kwartaal met 8,9 tot 9,4 procent gegroeid is. De gedeeltelijke afschaffing van de crisismaatregelen lijkt de Indiase bedrijven en consumenten niet te deren. De toenemende welvaart van veel Indiërs vertaalt zich onder meer in een stijgende vraag naar goud.

maandag 30 augustus 2010 10:14
Spread the love

De officiële groeicijfers voor april tot juni worden dinsdag bekendgemaakt. In het eerste kwartaal van dit jaar had India al een groei van 8,6 procent doen optekenen. Van de grote landen deed alleen China het toen beter, met een cijfer van 11,9 procent. In het eerste kwartaal van 2009 bedroeg de Indiase groei maar 6 procent, een gevolg van de internationale economische crisis.

Sterke industriële groei

De Times of India citeert een expert van de Yes Bank die schat dat de groei van het voorbije kwartaal uitkomt op 9,4 procent. De Axis Bank houdt het op 8,9 procent. De sterke prestatie is vooral aan de industriële sector te danken, maar ook de dienstensector en de landbouw doen het goed. Opmerkelijk is dat India in april zijn accijnzen weer optrok van 2 tot 10 procent, wat het verbruik eigenlijk zou moeten afremmen.

De internationale recessie deed de Indiase groei twee jaar geleden terugvallen tot 6,7 procent. Vorig jaar haalde India alweer 7,4 procent, ondanks een verwoestende droogte in grote delen van het land die de landbouwproductie deed stagneren. Fors opgedreven openbare uitgaven en belastingverminderingen hielpen de Indiase economie weer snel uit de dip te komen.

De Indiase regering en financiële experts klinken ook erg optimistisch over de nabije toekomst. Voor het hele begrotingsjaar (april 2010 tot maart 2011) rekent minister van Financiën Pranab Mukherjee op een groei van 8,5 procent. Experts van de Yes Bank schuiven zelfs 8,8 procent naar voren. Mukherjee maakt zich sterk dat die hoge groeicijfers ook de volgende jaren zullen aanhouden.

Gouden tijden

Indiërs zetten een deel van hun toenemende welvaart traditioneel om in gouden sierraden. Dat zijn gewaardeerde geschenken, die tegelijk een veilige en flexibele belegging vormen. Nu blijken steeds meer Indiërs ook gouden munten en goudstaven te kopen – nog handiger als beleggingsinstrument. De economische groei en de onzekerheid op de internationale markten deed de Indiase vraag naar beleggingen in goud het voorbije kwartaal met ruim 7 procent stijgen, tot 41,5 ton. Vorig jaar daalde de vraag naar goud nog sterk in India, een gevolg van de slechte oogst die het inkomen van veel Indiërs aantastte.

India is de grootste markt voor goud ter wereld; elk jaar wordt er 700 ton van het dure edelmetaal verhandeld. Indiërs sparen gemiddeld 30 procent van hun inkomen, en een deel daarvan wordt omgezet in goud.

De stijgende vraag doet de prijzen klimmen. Handelaars verwachten dat een gram goud in november 2000 roepie (33 euro) zal kosten. Op de religieuze feestdagen van de komende maanden worden traditioneel veel gouden sierraden cadeau gedaan, en dat zwengelt de vraag verder aan.

PD

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!