Indiase regering blaast megaprojecten af
Verslag, Nieuws, Wereld, India -

Indiase regering blaast megaprojecten af

NEW DELHI -- De Indiase centrale overheid heeft een aantal megaprojecten afgeblazen die volgens activisten schade aanrichten aan het milieu en de rechten van de lokale bevolking schenden.

donderdag 26 augustus 2010 12:12
Spread the love

De laatste overwinning voor de activisten was het voorkomen dat de multinational Vedanta bauxietmijnen zou beginnen in de oostelijke staat Orissa. Door het project zouden de rechten van de plaatselijke bevolkingsgroepen Dongaria Kondh en Kutia Kondh geschonden worden. De geplande smelterij en raffinaderij zouden schade aan het milieu aanrichten.

Vorige week werd een grote dam in de rivier Bhagirathi in de Himalayastaat Uttarakhand afgeblazen. Hoewel een aantal ministers in juni stelde dat het project niet meer gestopt kon worden omdat er al financiële afspraken waren gemaakt, wisten tegenstanders de regering zo ver te krijgen het besluit terug te draaien.

De National Thermal Power Corporation, een overheidsbedrijf, had 110 miljoen euro in de dam geïnvesteerd en orders geplaatst voor 394 miljoen euro.

Ontvankelijkheid

Himanshu Thakkar, hydroloog en voorzitter van het Zuid-Azië Netwerk voor Dammen, Rivieren en Mensen, constateert een nieuwe ontvankelijkheid bij de regering voor milieukwesties. Die ontvankelijkheid is volgens hem vooral te danken aan milieuminister Jairam Ramesh.

Ramesh studeerde aan het Indiase Instituut voor Technologie in Bombay en vervolgde zijn studie in de Verenigde Staten. Hij is oprichter van de Indian School of Business in Hyderabad, een van de tien topopleidingen in de wereld.

Ramesh’ ministerie wil ook werk maken van de Green India Mission, een plan waardoor de oppervlakte bos in India verhoogt moet worden van 23 naar 33 procent. Het is de bedoeling daarbij de plaatselijke bevolking, politiek en ondernemers te betrekken.

JS

take down
the paywall
steun ons nu!