Samenleving, België, Brussel, Jongeren, Stampmedia, Jeugd, Internationale Dag van de Jeugd, Engagement, Steunpunt jeugd, Studie, Warandepark -

Internationale Dag van de Jeugd in teken van engagement jongeren

Op 12 augustus vond de Internationale Dag van de Jeugd plaats in het Warandepark van Brussel. Dit werd gevierd met een picknick en de bekendmaking van de resultaten van een studie rond jongeren en engagement. Steunpunt Jeugd en de drie Belgische jeugdraden willen hiermee alle negatieve vooroordelen over jongeren wegnemen.

zaterdag 14 augustus 2010 10:22
Spread the love

Aan het onderzoek werkten 1.681 Vlaamse jongeren tussen 9 en 27 jaar mee. Steunpunt Jeugd peilde naar hun betrokkenheid en engagement voor een vijftal thema’s: armoede in de buurt en de wereld, milieu, sfeer in de buurt, dierenwelzijn en de aardbeving in Haïti. Jongeren liggen vooral wakker van milieuproblemen en armoede in de wereld. Driekwart zet zich ook effectief in voor het milieu en de helft voor armoede in de wereld. Armoede in de buurt zet de jongeren het minst aan tot actie. De redenen daarvoor zijn dat ze niet weten of er wel armoede is en indien dit het geval is, wat zij er dan concreet aan kunnen doen.

De media versterkt de bezorgdheid en het engagement van jongeren. Zo heeft meer dan 60% iets gedaan ten voordele van de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Aan grote virtuele campagnes doen jongeren dan weer niet mee. Internet is een bron van informatie. Zich engageren doen ze in de ‘echte wereld’, niet online.

Beste investering

De dag van de jeugd trekt meteen ook het Internationale Jaar van de Jeugd op gang. “Een eerste doelstelling van het jaar is tegen stereotypen ingaan”, vertelt Stijn Jacobs, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. “Dit onderzoek bewijst dat jongeren niet lui en onverantwoordelijk zijn.” Daarnaast wordt de sociale en economische situatie van jonge mensen een prioriteit. Philippe Cori van de Verenigde Naties vindt dit zowel een noodzaak als een kans. “De energie van de jeugd kan haperende economieën helpen herstellen. Ze zijn de beste investering die we kunnen maken.”

Weinig jongeren

De organisatie rekende op 250 jongeren voor een picknick onder muzikale begeleiding van Buscemi, Cosy Mozzy en DJ Sonar. Deze opkomst was er echter niet. “Er waren inderdaad veel meer jeugdwerkers dan jongeren,” zegt Kurt Jacobs van Steunpunt Jeugd, “dat hadden we niet verwacht.” Jacobs heeft geen verklaring maar wil volgend jaar een picknick met meer jongeren. “Dit was de eerste keer. We kunnen er alleen maar uit leren. De hele dag wordt geëvalueerd zodat het de volgende keer beter zal zijn. We willen heus geen feestje voor onszelf en onze partners houden, het moet een feest voor de jeugd zijn.”

© 2010 – StampMedia – Ruud Boeckx

take down
the paywall
steun ons nu!