Azië wil historische vervuiling Westen in klimaatakkoord

Azië wil historische vervuiling Westen in klimaatakkoord

De Aziatische landen vrezen dat het akkoord van de klimaattop in Parijs veel water en weinig wijn zal bevatten. Ze willen dat er naar de historische uitstoot wordt gekeken en eisen hun recht op ontwikkeling.

dinsdag 24 november 2015 13:10
Spread the love

Journalisten legden onlangs de Franse ambassadeur in India, François Richier, het vuur aan de schenen. Ze hebben weinig hoop voor de klimaattop COP21 die op 30 november 2015 in Parijs van start gaat: het wordt volgens hen niet meer dan een minimalistisch akkoord om iedereen tevreden te houden. Frankrijk heeft zichzelf voorgenomen om alle 191 landen te laten instemmen met één document, reageerde Richier. Hij gaf toe dat het een immense opdracht is. “We weten niet of we daarin zullen slagen.”

Experts in Azië waarschuwen dat het COP-21-akkoord van Parijs weer zal uitdraaien in het voordeel van de ontwikkelde landen. “Wanneer je onderhandelt over klimaatverandering, onderhandel je over economische groei. In Parijs zal het erop neerkomen dat de ongelijkheid in stand wordt gehouden”, verklaart Sunita Narain, hoofd van milieuorganisatie Centre for Science and Environment (CSE) in New Delhi.

Narain en anderen hekelen dat er niet naar de globale historische uitstoot van landen wordt gekeken. Alle onderhandelingen verlopen immers uitsluitend op basis van de huidige emissies, terwijl langlevende gassen zoals CO2 tot 150 jaar in de atmosfeer kunnen blijven. Op basis van de uitstoot in 2012 is China de grootste CO2-uitstoter met 29 procent, gevolgd door de EU met 27 procent en de VS met 16 procent. India neemt dan 6 procent voor zijn rekening. De historische periode van de westerse industrialisatie 1850-2011 geeft echter een totaal ander beeld: 21,2 procent voor de VS, 18 procent voor de EU, 10 procent voor China en slechts 2,2 procent voor India.

Chandra Bhushan, onderdirecteur van CSE, vindt dat klimaatonderhandelingen vooral rond economie en niet rond ecologie draaien. “Er wordt een koolstofbudget verdeeld – hoeveel kan de wereld uitstoten om onder een globale stijging van 2 graden Celsius te blijven? We zeggen niet dat Azië en Afrika het recht moeten behouden om te vervuilen. We zeggen alleen dat ze het recht moeten hebben om zich te ontwikkelen”, stelt Narain onomwonden.

Bhushan en Narain vrezen dat hun standpunten geen deel zullen uitmaken van het akkoord dat in Parijs moet worden gesloten. Lavanya Rajamani, onderzoeker aan het Center for Policy Research in New Delhi, bevestigt dat: “We hebben geen enkele hoop dat een vermelding van het koolstofbudget het akkoord zal halen.”

Ambassadeur Richier gaf toe dat een deal met financiële engagementen geen deel kan uitmaken van het akkoord van Parijs, vooral omdat de VS dan de ratificering van het Congres nodig hebben.

Rajmani waarschuwt dat het Zuiden niet te hoge verwachtingen moet koesteren over de COP21 van Parijs en het bij realistische doelstellingen moet houden, bijvoorbeeld door de nadruk te leggen op het evaluatieproces na de top.

Er doen geruchten de ronde in de Aziatische hoofdsteden dat de Fransen al overeenkomsten sluiten met individuele landen, om zeker te zijn dat Parijs een voor Frankrijk mooi akkoord zal opleveren. Eind oktober 2015 bijvoorbeeld zou Frankrijk in de Chinese hoofdstad Beijing een deal hebben gesloten over de herziening van zelf opgelegde doelstellingen.

Bron: Asia Wants Paris Climate Talks to Tackle Historic Emissions and Make Some Real Change

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!