De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vluchtelingenwerk lanceert nieuwe campagne op Wereldvluchtelingendag
Opinie - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Vluchtelingenwerk lanceert nieuwe campagne op Wereldvluchtelingendag

Met de campagne ‘DeGeluksbrengers’ lanceert Vluchtelingenwerk Vlaanderen vandaag een nieuw symbool. Met het klavertje vier tonen we dat Vlaanderen openstaat voor jonge vluchtelingen. Geluksbrengers zijn er in alle vormen: sommigen zeggen simpelweg hallo, anderen zetten zich in als lokale vrijwilliger om jonge vluchtelingen hun toekomstdromen helpen te realiseren. Samen maken we zo duidelijk dat Vlaanderen jonge vluchtelingen welkom heet. 14 vrijwilligersgroepen trekken er alvast de straat mee op.

zaterdag 20 juni 2020 14:07
Spread the love

 

Op vrijdag 19 juni, de dag voor Wereldvluchtelingendag, vragen wij burgers, verenigingen, steden, gemeenten en bedrijven om mee het klavertje te verspreiden zodat wij samen jonge vluchtelingen een mooie toekomst kunnen bieden. Deze jongeren hebben niet het gemakkelijkste parcours. Ze dragen heel wat moeilijke levenservaringen met zich mee: een lange onveilige reis, trauma en verlies en stress rond het achterlaten van familie. Soms zijn ze moedeloos en boos. Maar veel meer nog zijn ze veerkrachtig en willen ze met veel energie aan hun nieuwe leven beginnen.

Bron: Vluchtelingenwerk Vlaanderen

“Toen ik in België kwam, waren er mensen die mij een warm gevoel gaven dat ik hier kon blijven,” getuigt Salah, een jonge vluchteling uit Palestina. “Bijvoorbeeld de vrijwilligers die Nederlands met me oefenden en een Turkse man in de moskee. Dat hielp me sterk om later werk te vinden.”

Online campagne #geluksbrengers

Een verschil maken, vergt weinig. Iedereen kan het. Geluk begint vaak bij een eenvoudige hallo in het dagelijks contact in je buurt of straat.

Met onze campagne #geluksbrengers willen we de komende maanden iedereen een geluksbrenger zien worden. Met een klein engagement op ieders maat: van eenvoudigweg ‘hallo’ zeggen tot lokale vrijwilliger worden die jonge vluchtelingen helpt.

Vrijwilligers op straat op met klavertjes-mondmaskers

Vandaag trekken 16 vrijwilligersgroepen de straat op gewapend met mondmaskers met het klavertjessymbool. Ze kregen dit als bedanking voor hun niet-aflatende inzet, zelfs tijdens deze coronacrisis. Ze zorgen voor zichtbare en fotogenieke aanwezigheid op centrale of symbolische plaatsen in hun gemeente: van het marktplein tot het lokale onthaalcentrum voor vluchtelingen.

Ook steden en gemeenten laten zien dat ze jonge vluchtelingen welkom heten. Alvast Veurne, Lichtervelde en Leuven lieten ons weten dat het gemeentebestuur vrijdag de vlag met klavertjessymbool hijst. Deze gemeenten engageerden zich ook al om mee druk te zetten zodat ons land meer kinderen zonder ouders redt uit de vluchtelingenkampen in Griekenland.

Klavertjessymbool

De komende maanden en jaren willen we het klavertjessymbool overal zien opduiken. Niet alleen bij burgers, maar ook bij jeugdverenigingen, sportclubs, middenveld, scholen, steden … Een klavertje op een vlag, badge of affiche laat zien dat zij ook openstaan voor jonge vluchtelingen en een extra inspanning leveren om hen een warme en veilige thuis te geven. Wij zijn overtuigd dat onze samenleving open staat voor deze jongeren en deze jongeren voor ons.

Deze campagne is een initiatief van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Cera en Tumult.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!