De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Maak van jouw straat dé klimaatstraat van Antwerpen
Klimplant

Maak van jouw straat dé klimaatstraat van Antwerpen

vrijdag 14 februari 2020 12:31
Spread the love
Schrijf je in en maak van jouw straat dè klimaatstraat van Antwerpen!

Hoe moeten onze straten eruitzien als we ze in de toekomst leefbaar willen houden? Die vraag stelde Klimplant zich, het onlangs opgerichte klimaatplatform Antwerpen. Vandaag lanceren zij met ‘klimaatstraat’ een open oproep voor alle inwoners van Antwerpen. Met de oproep gaan ze op zoek naar gemotiveerde bewoners die graag in actie willen komen om hun straat of buurt klimaatbestendig en/of klimaatneutraal te maken. Klimplant zal het proces begeleiden in samenspraak met de bewoners en een aantal externe partners.

“Door van onderuit mee te bouwen aan klimaatvriendelijke buurten, zal de stad een leefbare en aantrekkelijke plaats blijven in de toekomst,” zegt Isabelle Quirynen, woordvoerster van klimplant. “Mensen doen al erg hun best, maar door samen te werken kunnen ze vaak nog meer winst boeken. Dat kan door samen meer groen aan te planten in de straat, samen huizen te renoveren, zonnepanelen te plaatsen, een elektrische deelauto te kopen,….” Vertrekkende vanuit de ideeën die leven bij de bewoners van de klimaatstraten, wil Klimplant deze dromen mee helpen waarmaken. Zo wil Klimplant samen met hen bouwen aan de stad van de toekomst.

Het project past helemaal binnen de filosofie van klimplant, een burgerbeweging die aan de hand van inspirerende, kopieerbare projecten het klimaatbewustzijn wil verhogen. De projecten zetten stuk voor stuk op een verbindende manier in op vergroening van de stedelijke omgeving, vermindering van de uitstoot en bewustmaking rond de klimaatproblematiek.

Klimaatstraat

Bron: Klimplant

Toonaangevende steden van over de hele wereld hebben ondertussen hun klimaatambities uitgesproken. In Antwerpen liggen de opportuniteiten nog voor het grijpen. Quirynen: “We hopen dat we ons project in de toekomst snel kunnen opschalen zodat we enkele stadsdelen grondig kunnen aanpakken.”

Klimplant verkreeg in 2019 subsidies voor het klimaatstraatproject via de burgerbegroting en subsidiefonds duurzame stad. Quirynen: “Er is nu budget om de procesbegeleiding te doen voor zeven straten. Twee straten zullen intensief begeleid worden en in vijf straten willen we een aantal quick wins doorvoeren, kleine maatregelen die een groot verschil maken. Sowieso zal het maatwerk worden: we vertrekken vanuit de bewoners en de eigenheid van de straat en brengen hen dan in contact met de meest geschikte partner om het uit te voeren.”

Elke Antwerpenaar kan intekenen op de open oproep. Klimplant houdt het bewust heel laagdrempelig zodat iedereen mee kan. Quirynen: “We willen samen met de geselecteerde straten nadenken over hoe hun gedroomde traject eruitziet. In het najaar maken we die dromen dan waar.”

De open oproep en de inschrijflink kan je terugvinden op www.klimplant.be.

Inschrijven kan van 19 februari tot 15 maart. 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!