De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Lancering campagne intal: F-16’s uit Libië?
Campagne, Libië, NAVO, oorlog, Vrede vzw, Intal, Handtekeningen -

Lancering campagne intal: F-16’s uit Libië?

dinsdag 5 juli 2011 23:38
Spread the love

Intal lanceert campagne tegen de Navo-oorlog in Libië

Aan alle intal-leden en sympathisanten

30 handtekeningen voor elk van de 150 Kamerleden

Op 17 maart 2011 stemmen 9 landen van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties resolutie 1973. Op basis van deze resolutie beslist het Belgische parlement op 18 maart om ten oorlog te trekken tegen Libië. Geen enkel parlementslid stemde tegen.

“2003: Irak, 2011: Libië”, dat was de slogan die intal meedroeg op de betoging van zondag 20 maart 2011. Vandaag moeten we vaststellen dat de Navo-oorlog enkel miserie brengt en zeker geen burgers redt. Spelen niet eerder economische en geostrategische belangen mee, waar niet de Libische burgers maar de westerse grootmachten beter van worden?

Op basis van een bezoek aan Libië midden juni, besliste intal om een campagne op te zetten tegen de Belgische deelname aan de Navo-aanval op Libië . Wij eisen dat die onmiddellijk stopt. De Belgische F-16’s moeten meteen huiswaarts keren.

Doelstelling
Om deze eis te ondersteunen wil intal voor het begin van het parlementair jaar, eind september 2011, voor elk van de 150 kamerleden 30 handtekeningen verzamelen. We dagen jou dan ook uit om één Kamerlid voor je rekening te nemen en 30 handtekeningen te verzamelen. Je kan hier de petitie downloaden.

Wie, wat, waar?
4.500 handtekeningen op minder dan drie maanden: dat is de doelstelling. En we rekenen daarvoor ook op jou. Neem de petitie mee naar festivals, familiefeesten, op kamp, naar het zwembad of op het terras. Vraag je vrienden om de petitie te ondertekenen en er zelf mee aan de slag te gaan.

Ben je actief in een vereniging, jeugdhuis, solidariteitsbeweging, …? Spreek dan samen af en trek in groep naar de festivals met voldoende petititelijsten onder de arm. Op enkele uren kan je zo handtekeningen voor heel wat Kamerleden verzamelen.
Je kan de ingevulde petities terug sturen naar: intal, Haachtstesteenweg 53, 1210 Brussel

Digitaal
Je kan de campagne op nog twee andere manieren steunen. Ten eerste is er het on-line formulier dat je op de intal-website vindt. De ideale manier om de petitie via email aan al je vrienden te verspreiden. Daarnaast is er Facebook. Je kan je steun aan de campagne duidelijk maken door je aan te sluiten … en natuurlijk door je vrienden uit te nodigen om hetzelfde te doen!

Je kan de campagne trouwens van nabij volgen via de campagne-blog op www.intal.be.

Succes ermee!

Praktisch
=> Download de petitie
=> Sluit je bij de campagne aan via Facebook
=> Onderteken de petitie on-line
=> Word lid van intal en kom mee op tegen de oorlog in Libië
=> Alles over de campagne op de campagne-pagina

De tekst van de petitie
Ministers en Kamerleden,
België is in oorlog in Libië en u bent verantwoordelijk!

Geachte Ministers De Crem, Vanackere
Geachte Kamerleden,

Wij eisen dat de Belgische deelname aan de Navo-aanval op Libië onmiddellijk stopt. De Belgische F-16’s moeten meteen huiswaarts keren.

– De oorlog in Libië werd voorgesteld als een oorlog om burgers te redden en voor de democratie. De werkelijke redenen zijn echter de rijkdommen van Libië inpalmen en de geo-strategische belangen van het Westen verdedigen. Dit leren ons de oorlogen in Irak en Afghanistan.
– De burgerdoden in Libië en de honderdduizenden vluchtelingen tonen aan dat de Belgische F-16’s die deelnemen aan de Navo-aanval geen burgers redden maar net meer slachtoffers maken.
– In tijden van grote economische en politieke crisis kan België op één dag beslissen om ten oorlog te trekken. Een oorlog beginnen is echter geen ‘lopende zaak’.
– De oorlog tegen Libië kost België maandelijks 5.000.000 €. Dit stemt overeen met het maandelijks bruto loon van meer dan 2000 beginnende onderwijzers of verpleegkundigen.
– De problemen in Libië moeten door de Libiërs opgelost worden, los van elke ongewenste inmenging.

Bron : Intal / Mariro Franssen

Luc Schrijvers is lid van Intal

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!