De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

400 autoluwe acties zetten kinderen op de goede weg
Milieu, Kinderen, Actie, Campagne, Duurzame mobiliteit, Openbaar vervoer, Fiets, Autovrij, Autodelen -

400 autoluwe acties zetten kinderen op de goede weg

woensdag 8 september 2010 09:42
Spread the love

Op 16 september gaat de Aardig-op-weg-week opnieuw van start. De slagzin ‘Zet je kinderen op de goede weg’ roept ouders op om hun kroost actiever en zelfstandiger te laten deelnemen aan het verkeer. Deze campagne staat dan ook volledig in het teken van kinderen en duurzame mobiliteit. Ruim 400 acties in 97 steden en gemeenten bieden tal van kansen om de voordelen van milieuvriendelijke mobiliteit te proeven. Wat mag u verwachten van deze Aardig-op-weg-week?

We geven op 15 september het startschot in Gent. De leerlingen van het Koninklijk Atheneum Voskenslaan richten de Tuinwijklaan volledig op kindermaat in en geven er een rondleiding voor pers en genodigden.

Tijdens het weekend van 18 en 19 september kunnen kinderen samen met hun ouders deelnemen aan ‘Fiets(je) vaardig’, een workshop boordevol gouden tips en vaardigheidsoefeningen om te leren fietsen in het verkeer. In 16 gemeenten vinden 32 workshops plaats.

35 steden en gemeenten organiseren een Autovrije Zondag, waarvan 30 op zondag 19 september.. Steden en gemeenten richten een autovrije zone in en organiseren er een waaier aan activiteiten voor bewoners en bezoekers. Zowel De Lijn als de NMBS bieden voordelige vervoersbewijzen aan op 19 september. De Lijn geeft een dagpas uit aan 2,5 euro (in plaats van 5 euro). Met het Mobiliteitsbiljet van de NMBS spoor je voor een forfaitaire prijs van 9 euro heen en terug naar de autovrije steden. 

Tijdens de Aardig-op-weg-week kan je op diverse plaatsen je licht op steken over autodelen. 12 autodeelmeesters worden daarbij ingezet. Zij kennen particulier autodelen door en door en promoten het concept. Dat doen ze tijdens een gezellige autodeelparty, gewoon bij mensen thuis. Ook gemeentes zien heil in autodelen en richten infosessies voor bewoners in of organiseren vernieuwende acties om nieuwe autodelers over de streep te trekken.

Op 22 september zullen ruim 350 basisscholen leerlingen, ouders en leerkrachten oproepen om te voet of met de fiets naar school te komen tijdens de Strapdag. Deze 3de editie heeft extra aandacht voor het vijfjarig bestaan van zone 30 in de schoolomgevingen.

Speciaal voor kinderen heeft de Aardig-op-weg-week nog enkele extraatjes in petto. Met de Dromenwijzer kunnen kinderen berekenen welke voordelen ze zelf uit duurzame mobiliteit halen. De Dromenwijzer bestaat zowel in de vorm van een knutselpakket als een webapplicatie op de campagnesite.

‘Hoe zou jij de de straten autovrij maken?’ is de hamvraag van een wedstrijd voor kinderen. Zij kunnen  tot 10 oktober hun ideeën geschreven of getekend op papier zetten. De leukste inzendingen maken kans op een mooie prijs.

Alle informatie en een volledige agenda van de acties vindt u op www.aardig-op-weg-week.be.

De Aardig-op-weg-week is een initiatief van Komimo en Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits met de steun van de Vlaamse overheid, De Lijn en de NMBS.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!