De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het Wereld Sociaal Forum 2011 in Dakar

Het Wereld Sociaal Forum 2011 in Dakar

dinsdag 17 augustus 2010 21:41
Spread the love

Na het zeer succesvolle WSF van 2009 in Belem, Brazilië, was het een moelijke beslissing om te weten waar het volgende forum zou gehouden worden. Nog een keer Latijns Amerika? Sommige latino’s wilden wel, maar dat vonden de anderen wel wat veel van het goede. Azië? Geen enkel land achtte zich in staat iets te organiseren. Afrika? Iedereen was enthousiast, maar besefte meteen wat de moeilijkheden zouden zijn.

In 2007 waren er wel wat problemen geweest met het WSF in Nairobi, Kenya. De prijzen waren er vrij hoog, zodat gewone Kenyanen niet eens binnen konden. De aanwezigheid van grote ngo’s en vooral van kerken was velen een doorn in het oog. Toen sommige activisten bovendien tegen abortus pleitten en tegen homosexualiteit, was voor velen de maat vol.

Dakar, Senegal, wordt zeker anders. In West-Afrika zijn er heel wat sociale bewegingen actief. Het WSF is bovendien een leerproces, en de lessen van Nairobi zijn goed geleerd.

Eind juli 2010 was er een eerste voorbereidingsvergadering in Dakar. De grote krachtlijnen waren al op de Internationale Raad in Mexico besproken en aangenomen. Nu kwam het er op aan de communicatiestrategie en de thematische krachtlijnen uit te diepen, en grondig te praten over de organisatorische aspecten.

Er waren 45 mensen op de vergadering verwacht. Het werden er 75, uit 20 verschillende landen, waarvan 13 Afrikaanse. Iedereen heeft er het volste vertrouwen in, het enthousiasme is groot, de mobilisatie komt op gang.

Er werd een bezoek gebracht aan de site waar het forum zal gehouden worden: de universiteit Anta Diop, alles gecentraliseerd op één plek dus, met meer dan genoeg open ruimte en vergaderzalen, vlakbij de oceaan.

En februari is een heerlijk seizoen, niet te warm voor Senegal, even weg uit de winterse kou van België. Doen!

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!