De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Grootouders voor het Klimaat

Halen we het nog? Grootouders voeren week lang actie in alle Vlaamse provincies

Omdat de aanstaande klimaatconferentie in Dubai (COP28) eindelijk een doorbraak moet forceren voor het klimaatbeleid, organiseert Grootouders voor het Klimaat een actieweek in heel Vlaanderen: elke dag in een ander provinciehoofdstad plus Brussel. De Grootouders kozen precies de week uit waarin VN-secretaris-generaal Guterres alle regeringsleiders samenroept voor een Climate Ambition Summit in New York. De regeringsleiders, inbegrepen de Belgische delegatie, kunnen de tekenen van de zich vergalopperende klimaatcrisis niet langer minimaliseren.

donderdag 21 september 2023 17:12
Spread the love

 

Grootouders voor het Klimaat blijft bijzonder ongerust en kritisch voor het gebrek aan daadkracht om de klimaat- opwarming als een echte crisis te behandelen. De saga rond de nipt goedgekeurde Europese Natuurherstelwet toont aan dat we alert moeten blijven.

Leaders must turn up the heat now for climate solutions” – António Guterres, 6 september 2023

Met deze symbolische actieweek verwachten de Groot- ouders van de Belgische beleidsmakers en de wereld- leiders dat ze tijdens de COP28 in Dubai maatregelen afspreken voor een leefbare toekomst voor de volgende generaties: voor alle kinderen, kleinkinderen en hún kleinkinderen. Omdat deze week ook de Top over de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) plaats heeft, besteden de Grootouders vooral aandacht aan de Ontwikkelingsdoelstellingen.

De week begint op maandag 18 september in Hasselt, met onder meer een Klimaat- happening. Op dinsdag zien we ze vliegen in Leuven. Woensdag staat in het teken van een duurzame haven in Antwerpen, donderdag wordt in Brussel een colloquium Klimaat en Oorlog georganiseerd. Op vrijdag bezoekt een fietskaravaan duurzame projecten in Gent, met aansluitend een warme ontvangst op het stadhuis. Zaterdag 23 september sluit Brugge af met een feestelijke Performance Flash. De volledige lijst staat op de projectpagina op de website van Grootouders voor het Klimaat. Een vaste kern Grootouders neemt aan alle activiteiten deel (en verplaatst zich, uiteraard, ecologisch verantwoord). In elke stad mag iedereen zich aansluiten voor alle activiteiten. Die zijn soms speels, soms scherp, altijd informatief en opbouwend. Ze worden georganiseerd door de plaatselijke afdelingen van Grootouders voor het Klimaat. Een handig overzicht staat op de projectpagina.

 

Over Grootouders voor het Klimaat

Grootouders voor het Klimaat is een onafhankelijke beweging, sociaal bewogen en geënga- geerd. We willen een leefbare wereld doorgeven aan de volgende generaties. Met onze activi- teiten willen we met onze leeftijdgenoten en samen met anderen de samenleving sensibili- seren en oproepen tot actie voor een dringend en doortastend klimaatbeleid.

Grootouders voor het Klimaat is lid van de Klimaatcoalitie. De beweging werd winnaar van de Civil Society Prize 2021 van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) en ontving in 2022 van de Vlaamse Gemeenschap de Ultima-cultuurprijs voor sociaal-cultureel volwassenen- werk.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!