De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Congo, Koffie, Oxfam wereldwinkels stellen hun nieuwe koffie voor ... -

goed nieuws uit congo: koffie uit kivu

zaterdag 29 oktober 2011 14:48
Spread the love

de eerste oogst arabica hoogland-koffie van 2 coöperatieven bij het kivu-meer ligt in de wereldwinkels. afgelopen woensdag 26 oktober werd de “lake kivu-koffie” feestelijk voorgesteld in het museum voor midden-afrika in tervuren, bij nader inzien de ideale plaats daarvoor. in de koloniale tijd was koffie uit deze streek vermaard, maar door jaren van economische verwaarlozing en 10 jaar oorlogshandelingen -rwanda ligt vlakbij- was er haast niets meer van over. het is nog steeds niet helemaal rustig in het gebied, maar het getuigt van de hoop bij de boerenbevolking dat ze -met het oog op de toekomst- sinds enkele jaren weer opnieuw koffie aanplanten.

dat één & ander niet van een leien dakje gaat mag duidelijk zijn: opnieuw verbindingen zoeken met klanten, kapotte wegen opkanppen, kennis in huis halen, het staat kennelijk allemaal nog in de kinderschoenen. Joachim Munganga Mahemu, voorzitter van coöperatie Sopacdi: “We hebben nog veel te doen hier. De koffieplanten zijn bijvoorbeeld heel oud, de meeste staan hier al sinds de koloniale tijd en werden niet altijd even goed onderhouden. Daarom hebben we een plantenkwekerij opgestart, met de steun van de Belgische ontwikkelingssamenwerking en Oxfam. De kwekerij kwam er op vraag van de producenten. Velen hadden hun land verlaten door de oorlog en nemen nu hun werk stilaan terug op. Er zijn weer meer mensen die toekomst zien in de koffieteelt. Daarvoor hebben ze plantjes nodig. De vraag is trouwens veel groter dan wat we momenteel kunnen aanbieden. Zodra we kunnen, willen we hier vanuit Sopacdi meer in investeren.”

http://www.oxfamwereldwinkels.be/congo

take down
the paywall
steun ons nu!