De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dr. Jane Goodall, 100e ambassadeur bij Grootouders voor Klimaat
Grootouders voor het Klimaat

Dr. Jane Goodall, 100e ambassadeur bij Grootouders voor Klimaat

Grootouders voor het klimaat verwelkomt Dr. Jane Goodall als 100e ambassadeur voor hun onafhankelijke burgerbeweging.

donderdag 8 oktober 2020 18:10
Spread the love

 

Sinds haar oprichting in januari 2019 heeft Grootouders voor het Klimaat de klimaatjongeren gesteund in hun vraag naar snelle actie rond de klimaatcrisis. Maar ze heeft zich ook omringd met een schare ambassadeurs, mensen uit de academische en wetenschappelijke wereld, kunstenaars en auteurs, oud-politici, die mee de boodschap van deze onafhankelijke burgerbeweging breed willen uitdragen. Topambassadeurs zijn Reinhilde Decleir (actrice) en Herman van Goethem (rector Universiteit Antwerpen).

Jane Goodall

Met Jane Goodall als 100e ambassadeur halen de Grootouders niet alleen een wereldautoriteit binnen, maar tonen ze ook het internationale karakter van deze klimaatbeweging, waarin wereldwijd senioren en jongeren solidair zeer actief zijn. 

Dr. Jane Goodall (86) is bekend van haar baanbrekend onderzoek naar chimpansees in Gombe (Tanzania), de langste veldstudie naar wilde chimpansees ooit. Haar onderzoeksproject was ongezien en heeft ons bijzonder veel geleerd over onze meest naaste verwanten uit het dierenrijk. Ze richtte in 1977 het Jane Goodall Institute op om haar inzichten en onderzoek wereldwijd bekend te maken en te bestendigen. In 1991 stichtte ze het programma Roots & Shoots op om jongeren te inspireren zich in te zetten voor een betere wereld voor mens, dier en natuur. 

In een persoonlijke videoboodschap zegt ze blij en vereerd te zijn om te zijn verkozen tot 100e ambassadeur voor Grootouders voor het Klimaat.

“Grootouders hebben een belangrijke rol in het delen van hun kennis met hun kleinkinderen over de wereld zoals zij die gekend hebben, waarin de lucht minder vervuild was als nu en waarin de klimaatverandering nog niet zo’n dieptepunt had bereikt als vandaag de dag. Op hun beurt kunnen grootouders weer van hun kleinkinderen leren over de hedendaagse kennis rond de klimaatsverandering.”

Ze eindigt haar boodschap met een emotionele oproep aan alle grootouders:

“Ik wil vandaag, op dit zeer kritieke moment in de geschiedenis, graag bij alle grootouders aandringen alles te doen wat je kunt om met je kleinkinderen samen te werken en hen te helpen verstandige keuzes te maken over hoe ze leven, of wat ze kopen: of het milieu eronder leed, of het wreed was voor dieren; of het goedkoop is door kinderslavenarbeid of onderbetaalde werknemers in verre landen. Deel je kennis met jongeren en luister ook naar hen. Zo worden ze mondiger en kunnen ze ons helpen deze wereld beter te maken.” 

Zo sluit haar boodschap ook aan op de duidelijke vraag van de Grootouders om ècht te handelen in deze existentiële klimaatcrisis: heb ook oog voor de nodige klimaatsolidariteit en klimaatrechtvaardigheid.

Willen we de klimaatafspraken voor 2030 nakomen, dan moeten er dit jaar nog stappen gezet worden en maatregelen genomen worden op elk politiek niveau.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!