De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

BV-cup in Genk signaal tegen armoede
Armoede, ACV, Limburg -

BV-cup in Genk signaal tegen armoede

zaterdag 19 maart 2011 17:49
Spread the love

Op zaterdag 19 maart liet VDAB-gedelegeerd bestuurder Fons Leroy de rechtstreekse uitzending van Milaan-San Remo schieten. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen werkte ondanks het zonnige weer niet in zijn tuin. Limburgs gouverneur Herman Reynders bleef weg uit het Nationaal Park van de Hoge Kempen. VRT-journalist Rob Heirbaut leverde geen reportage af. En Vlaams minister van Armoedebestrijding Ingrid Lieten wilde wel eens graag een beker uitreiken.

Zij zakten, samen met Mexico ’86 held Jean-Marie Pfaff en andere beleidsmakers af naar het sportcentrum in Genk voor de eerste BV-cup, een wedstrijd tussen Bekende Vlamingen en BeleidsVormers tegen mensen met een Beperkt Vermogen. En deze laatsten, dat zijn de Sfeer-Boys, een ploeg die door ACV-bijblijfconsulent Mustafa Harraq en KRC Genk-icoon Marc Hardy wordt klaargestoomd voor de Homeless World Cup. De ploeg bestaat uit mensen die in kansarmoede leven.

Doe de armoedetoets

Met deze wedstrijd wilde ACV Limburg de focus nog eens op de langzaam stijgende armoede in België richten. Aan de beleidsverantwoordelijken werd gevraagd om bij maatregelen die ze nemen, wetten die ze stemmen, subsidies die ze uitvaardigen, een armoedetoets te doen. Want ook goedbedoelde maatregelen die genomen worden gaan vaak aan de armen zelf voorbij. Omdat ze de maatregelen niet kennen, omdat ze eerst zelf een investering moeten doen, omdat er geen derdebetalersregeling bestaat, omdat ze reglementen niet begrijpen …

Aan minister Lieten werd gevraagd om een instrument te ontwikkelen voor gemeenten die hun beleid aan de armoedetoets willen onderwerpen. En de cup werd gewonnen door de Sfeer-Boys. Niet dat dat in deze zo belangrijk was, maar het was wel een hart onder de riem voor wat komen gaat.

http://www.bv-cup.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!