De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Belgische schuldklok en winstklok
Werkloosheid, Begrotingstekort, Overheidsschuld, Bedrijfswinst, Vermogen, Arbeidsplaatsen -

Belgische schuldklok en winstklok

zondag 8 augustus 2010 23:46
Spread the love

Wist u, lezer, dat u als werkende Belg, 77.360,81 euro schuld heeft? Tenminste, op ’t ogenblik dat ik dit schrijf. Want tegen dat u het leest, kunnen er alweer tientallen euro’s zijn bijgekomen. Hoezo, u heeft geen schulden?? Kijk dan maar eens op De Morgen online.

 

Daar ziet u een permanent lopende “Schuldklok” van de financiële toestand van ons land – althans van de overheidsfinanciën. De totale schuld van de Staat neemt toe met duizelingswekkende cijfertjes, het is gewoon niet te volgen. Ook de ‘Sociale uitkeringen’ (berekend door VKW Metena), de wedden van de ambtenaren en de pensioenen vliegen door het venster, zie http://www.demorgen.be/dm/nl/989/schuldklok/integration/prm/frameset/schuldklok/schuldklok.dhtml

En merkwaardig: het begrotingstekort daalt.Krijgen we niet dagelijks de omgekeerde indruk uit de berichtgeving?

Zou het niet interessant zijn ook andere “klokken” te zien – en te horen? Zoals:

1) Een klok van de geaccumuleerde winsten van de bedrijven, Belgische maar ook buitenlandse die in ons land geld verdienen. Een momentopname van dit jaar geeft een idee: https://www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/05/16/mensen-moeten-inleveren-terwijl-miljarden-winsten-worden-uitgedeeld

2) Een klok die de werkgelegenheid toont in diezelfde bedrijven. De globale cijfers zullen dan achteruit lopen.

3) Een klok van de bezittingen van de Belgische burgers, spaargelden en onroerende eigendommen in België EN in het buitenland. Volgens De Nationale Bank is het totale financiële nettovermogen in België, dus met de schulden eraf, ongeveer 706 miljard. De onroerende particuliere bezittingen liggen daar nog wat boven. Het voorbije jaar is vooral het roerende vermogen gestegen (meer spaargelden, hogere beurskoersen).

Deze laatste klok zou natuurlijk het onderscheid moeten tonen tussen de verschillende bevolkingslagen. Want er is een categorie waar het bezit afneemt: onder meer de groep waar de werklozen toe behoren; zeker indien hun stijgende schulden mee worden verrekend. Bij de meeste bevolkingsgroepen verandert er waarschijnlijk weinig; de bezuinigingen zijn nog niet echt begonnen. En tenslotte een groepje waar de steeds groeiende rijkdom zich concentreert.

We zouden al iets leren uit de modus, het bezit waar de helft van de gezinnen onder zit; in de VS is dat cijfer bekend, en het daalde er gedurende meerdere jaren.

Maar deze drie klokken zeggen nog steeds niets over de kapitalen opgestapeld in de investeringsfondsen, banken, private equity. Deze kapitalen vliegen per seconde heen en weer door de beurzen van Brussel, New York, Hong-Kong e.a.. En ook op de internationale grondstoffen- en voedselveiling, waar de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod, van de olie, het koper, de coltan en de tarwe en rijst. Ze gaan op en neer, maar eerder op dan neer. De olie- en energieprijzen stijgen weer, en de graanprijs is op korte tijd meer dan verdubbeld (schuld van de Russen en Chinezen!):

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20100806_012

Daardoor neemt de honger in de wereld toe, terwijl de rijkdom zich opstapelt bij de grote kopers en speculanten.

De aasgierfondsen (vulture funds)nemen de schulden over van bijvoorbeeld een nationale staat, maar achtervolgen iedereen voor de rechtbanken die nog een betaling, zelfs in natura, wil doen aan die staat. Zo kreeg FC Hemisphere gelijk van de rechter: China Railways die in Congo infrastructuur wilde aanleggen, moet eerst 100 miljoen dollar schulden van Mobutu terugbetalen.

Waarom hebben onze financiële bollebozen, quants en tutti quanti DEZE klokken nog niet opgestart? Die opdracht hebben ze van hun bazen, de financiële wereld, niet gekregen. We zouden dan een heel andere klok horen. Misschien zouden de mensen beginnen denken dat er steeds maar geld wegstroomt van de overheid naar de bedrijven en de financiële sector: enerzijds stijgt de staatsschuld, aan de andere kant stijgen de winsten en kapitalen.

Het beeld dat de commerciële media ons per seconde serveren, is dus zeer éénzijdig, om niet te zeggen: partijdig. Maar zij bepalen wel de perceptie van de burgers.

Evolutie van het aantal arbeidsplaatsen, winsten, internationale geldbewegingen: hierover moeten de gegevens verzameld, gebundeld en bekendgemaakt worden. En onderling vergeleken.

Binnenkort maken we een nieuw lijstje van de halfjaarresultaten van de beursgenoteerde bedrijven.

Wie houdt de afdankingen en resterend aantal jobs regelmatig bij, en publiceert de lijst? Iets voor de vakbonden.

Het mooiste zou dan de vergelijking zijn met de winstcijfers per bedrijf.

take down
the paywall
steun ons nu!