De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Antwerps chocoladebedrijf zoekt sterke fietsers om cacaobonen CO2-vrij op te pikken in Amsterdam
Coup de chocolat

Antwerps chocoladebedrijf zoekt sterke fietsers om cacaobonen CO2-vrij op te pikken in Amsterdam

woensdag 24 juni 2020 20:52
Spread the love

 

Ondanks corona toch CO2-vrij

Het Antwerpse chocoladebedrijf Coup de Chocolat wil het weekend van 1 augustus 600 kg cacaobonen van Amsterdam naar Antwerpen fietsen met de hulp van vrijwilligers. Dat Isabelle Quirynen en Tom Geens, zaakvoerders van Coup de Chocolat, niet om een stunt verlegen zitten, bleek toen ze vorig jaar 300 kg cacao CO2-vrij van Colombia naar België wisten te halen. De cacaobonen vertrokken ook toen met een zeilboot vanuit Santa Marta naar Amsterdam en werden daar in de haven opgehaald door een kolonne van 60 fietsers. Op een gezellige tweedaagse met overnachting in natuurgebied het Biesbosch brachten ze de cacao naar Antwerpen.

Bron: Coup de chocolat

600 kg bonen vast in Nederland

Na de geslaagde tocht vorig jaar besloten Isabelle Quirynen en Tom Geens in 2020 te gaan voor 600 kg cacao. In volle coronacrisis zette het schip ‘Tres Hombres’ versneld zeil naar Nederland. Daar loste de bemanning in mei de bonen, waar ze sindsdien omwille van de lockdown opgeslagen liggen in een magazijn van ‘fairtransport’. Lange tijd zag het ernaar uit dat het moeilijk zou worden om de bonen tot in Antwerpen te krijgen op een manier die in de filosofie van het bedrijf past.

Creatieve oplossingen

Na een oproep in verschillende kranten kregen ze heel veel reacties binnen met haalbare en minder haalbare oplossingen. Isabelle Quirynen daarover: “Mensen kwamen aanzetten met luchtballonnen, estafettelopen, zeilschepen, … We vonden het heel fijn om al die reacties binnen te krijgen en zijn zelfs lang in gesprek geweest met enkele zeilers die het wel zagen zitten om de bonen te gaan oppikken.” Maar toch weer fietsen dus. Tom Geens: “Ja, en we zijn daar heel gelukkig mee. Wij zijn zelf fanatieke fietsers en vonden het vorig jaar zo aangenaam om al die mensen rond een gemeenschappelijk doel te kunnen samenbrengen op de fiets.”

Bron: Coup de chocolat

Hoe doe je mee?

De fietstocht zal wel wat anders verlopen omwille van corona. Kleinere groepjes en geen overnachtingen meer in de legertent. Tom: “En ook het aantal deelnemers is beperkt, waardoor we dus voornamelijk rekenen op sterke fietsers met fietskarren en bakfietsen.” Vijftig fietsers zoekt het bedrijf voor de tocht, die zal plaatsvinden op 1 en 2 augustus. Het is de bedoeling dat je op eigen kracht in Amsterdam geraakt en je eigen slaapgerief meeneemt. Avondeten op zaterdag en ontbijt op zondag worden voorzien. Heb je zin om mee te fietsen, schrijf je dan in via de website www.coupdechocolat.be of stuur een mailtje naar Isabelle en Tom via info@coupdechocolat.be

Bron: Coup de chocolat

Bron: Coup de chocolat

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!