Bron: PxHere

Verkiezingen 2024: In Brussel gaat het over identiteit

Deze verkiezingen in Brussel gaan niet alleen over het mobiliteitsplan. Linkse partijen strijden om de stem van de Brusselaar en voeren campagne over andere kwesties: zoals onverdoofd slachten, het dragen van een hoofddoek, en uiteraard de situatie in Gaza.

donderdag 6 juni 2024 15:36
Spread the love

 

Op een visual van de PS, die op social media circuleert, zijn standpunten over de erkenning van de Palestijnse staat en de Marokkaanse Sahara, de veroordeling van het bloedbad onder de Oeigoeren en rituele slachting te zien. De visual benadrukt dat alleen PS consequent positie inneemt, en overal “voor” stemt.

Kritische stemmen wijzen er echter op dat deze punten niet altijd volledig in lijn zijn met hun verkiezingsprogramma. Neem bijvoorbeeld de voortzetting van Evras (educatie over relationeel, affectief en seksueel leven) en het verbod op het dragen van religieuze symbolen door ambtenaren met gezagsfuncties of die in contact komen met het publiek.

x

Wat we hier zien? Partijen aan de linkerkant van het politieke spectrum die strijden voor Brusselse stemmen. Deze partijen voeren volop campagne, onder andere via sociale media. De stemmen van linkse politici over kwesties rond Israël-Palestina verspreiden zich snel en efficiënt door het sociale medialandschap, vooral op platforms zoals Instagram en Tiktok.

De communicatie gericht op de Arabisch-islamitische gemeenschap verloopt voornamelijk via WhatsApp, waar veel gesprekken draaien om religieuze en identiteitsgebonden thema’s.

Identiteitsgebonden thema’s

Het valt op dat bepaalde thema’s, zoals religieuze symbolen en rituele slachting, prominent aanwezig zijn in de huidige Brusselse verkiezingscampagne. Deze kwesties zijn echter niet nieuw; ook tijdens de afgelopen legislatuur kregen ze al veel aandacht, zo stelt Caroline Sägesser, onderzoeker bij het Centrum voor Sociaal-Politiek Onderzoek en Informatie (CRISP).

Ze noemt bijvoorbeeld de kwestie van het dragen van religieuze symbolen op de Francisco Ferrer-school en bij het Brusselse vervoersbedrijf MIVB. Ondanks parlementaire hoorzittingen hebben deze kwesties geen concreet resultaat opgeleverd en blijven ze terugkeren in politieke discussies.

Corinne Torrekens, professor politieke wetenschappen aan de ULB, wijst op de dagelijkse zorgen van gesluierde vrouwen die moeite hebben met het verkrijgen van een stage of baan. Ze benadrukt dat dit een voortdurend probleem is en dat het debat hierover steeds meer gepolariseerd raakt.

De Brusselse stem zal grotendeels gebaseerd zal zijn op identiteitsgebonden kwesties die veel emoties oproepen

Daarbij wordt het verbod op rituele slachting volgens haar vooral symbolisch gezien als een aanval op de godsdienstvrijheid door een bevolking van immigranten die nog steeds met racisme te maken heeft.

Maar de situatie in Gaza neemt tijdens deze verkiezingstijd wellicht de meeste ruimte in politieke discussies in. Belgische burgers van Arabisch-islamitische afkomst identificeren zich sterk persoonlijk met het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan, vertelt Sägesser.

Het lijkt er dus op dat de Brusselse stem grotendeels gebaseerd zal zijn op identiteitsgebonden kwesties die veel emoties oproepen.

Politieke partijen spelen hierop in

Linkse politieke partijen spelen in op deze identiteitsgebonden kwesties, met als belangrijkste de situatie in Gaza.

Linkse politieke partijen spelen in op deze identiteitsgebonden kwesties

Zo doet de PVDA-PTB het opvallend goed in Brussel, meer dan in Wallonië, stelt professor politicologie Dave Sinardet (VUB). “Dat kan te maken hebben met het feit dat ze zich sterk profileren op het conflict.”

Andere partijen zijn zelfs geboren uit ongenoegen over de situatie in Gaza, zoals de regionale lijsten de Viva Palestina-lijst van Dyab Abou Jahjah en de Team Fouad Ahidar-lijst van de gelijknamige afgevaardigde, die uit Vooruit werd gezet na zijn vergelijking van Israëls acties in Gaza met de methoden van de nazi’s in Auschwitz.

Niet zonder risico

Deze prominente aanwezigheid van Gaza in de regionale campagne is echter niet zonder risico, waarschuwt Sägesser. “Het debat organiseren rond deze kwestie zonder er iets concreets aan te kunnen doen, is een kortetermijnstrategie die de geografische polarisatie zou kunnen vergroten. Als we op 9 juni de resultaten per kanton bekijken, zullen we een meer verdeeld Brussel zien dan ooit tevoren.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!