Petitie: stop de wapenhandel met Israël

3 op vier Belgen wil een militair embargo tegen Israël, maar onze regering doet niets. Tijd voor actie, in plaats van mooie woorden. Teken de petitie!

vrijdag 12 april 2024 15:39
Spread the love

 

Driekwart van de Belgische bevolking wil dat er een einde komt aan de wapenhandel tussen België en Israël*. Toch leggen de regeringen in ons land geen volledig wapenembargo op omdat premier Alexander De Croo (OpenVLD) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) op de rem staan.

De Croo en Lahbib hebben duidelijk een kort geheugen. Ofwel trekken ze zich niets aan van het internationaal recht.

Eind januari oordeelde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat Israël waarschijnlijk genocide pleegt tegen de Palestijnen in de Gazastrook. Zolang ons land de doorvoer van wapens naar Israël niet stopt, zijn onze politici medeplichtig aan genocide en hebben ze bloed aan de handen.

Het opleggen van een militair embargo tegen Israël is dus niet zomaar een politieke keuze maar een wettelijke verplichting. Het kon voor Rusland, het moet ook kunnen voor Israël!

We weten dat onze politici onze druk voelen. In andere landen worden stappen in de goede richting gezet. De Spaanse regering heeft de wapenexport naar Israël gestopt. In Nederland hield een rechter de uitvoer van F-35 onderdelen naar Israël tegen en in Japan heeft het bedrijf Itochu de samenwerking met Elbit Systems, de grootste Israëlische wapenhandelaar, stopgezet.

De boodschap aan onze regering is duidelijk: geen import, geen export, geen doorvoer, geen militaire samenwerking met Israël. Militair embargo, NU!

Teken de petitie

*Uit de opiniepeiling van YouGov, in opdracht van Ekō, blijkt dat 74% van de Belgische bevolking voorstander is van het stopzetten van de wapenleveringen aan Israël, waarvan 72% in Wallonië, 75% in Vlaanderen en 73% in Brussel.

 

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!