Bron: Actie Eurovision

Belgische ministers tegen deelname Israël aan Eurovisiesongfestival

Vlaams minister van Media, Benjamin Dalle (CD&V), en minister van Cultuur van de Franse Gemeenschap, Bénédicte Linard (Groen/Ecolo), zijn het erover eens: Israël moet worden uitgesloten van het Eurovisiesongfestival.

vrijdag 8 maart 2024 11:40
Spread the love

 

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle, van de CD&V, pleit voor de uitsluiting van Israël van het Eurovisiesongfestival. Hij verklaarde: “Het vieren van zo’n prachtig, verenigend festival samen met een deelnemer die op deze schaal internationale mensenrechten en kinderrechten schendt, is niet acceptabel.”

Eerder gaf Bénédicte Linard (Groen/Ecolo), minister van Cultuur van de Franstalige Gemeenschap, ook aan dat Israël naar haar mening niet zou mogen deelnemen aan het Eurovisiesongfestival.

Het Eurovisiesongfestival zal begin mei plaatsvinden in de Zweedse stad Malmö en wordt jaarlijks georganiseerd door de European Broadcasting Union (EBU). Dalle en Linard benadrukken beiden dat de beslissing over de deelname van Israël aan het festival bij de EBU ligt.

Dalle heeft zijn bedenkingen geuit bij de EBU en heeft daarnaast contact gehad met de VRT. Linard vertelde het parlement daarbij op 6 maart dat ze de RTBF, de Franstalige publieke omroep die de deelname van België aan het Eurovisiesongfestival organiseert, zou vragen om de zorgen aan de EBU kenbaar te maken.

Ondanks herhaalde oproepen van artiesten en activisten heeft de EBU tot nu toe geweigerd Israël uit te sluiten van het Eurovisiesongfestival. Het festival profileert zichzelf als ‘niet politiek’ evenement.

De EBU maakte echter bezwaar tegen de tekst van het Israëlische lied, die leek te verwijzen naar de gewelddadigheden van Hamas op 7 oktober.

Desalniettemin stelt Dalle dat “de meest passende oplossing niet is dat Israël niet deelneemt aan het Songfestival, maar dat Israël stopt met het veroorzaken van onschuldige slachtoffers, waaronder ongeveer 12.500 kinderen tot nu toe.”

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!