Karina Brys
Morning Star,

Opwarming overschrijdt voor het eerst kritische grens van 1,5°C

Voor het eerst is de opwarming van de aarde over een heel jaar boven de 1,5°C uitgekomen, zo meldden klimaatexperts. De wereld moet snel handelen, maar er zijn blijkbaar invloedrijke economische krachten die dat voorkomen.

vrijdag 9 februari 2024 16:51
Spread the love

 

Wetenschappers zeggen al lang dat de temperatuurstijging op de lange termijn beperkt moet worden tot 1,5°C om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te voorkomen.

Een baanbrekend rapport van de Verenigde Naties uit 2018 stelde dat de risico’s van intensere hittegolven, stijgende zeespiegels en verlies van wilde dieren bij een opwarming van 2°C veel groter waren dan bij 1,5°C.

Hoewel de recordtemperaturen van de afgelopen twaalf maanden boven de 1,5°C lagen, benadrukten wetenschappers dat de overschrijding geen schending is van het Akkoord van Parijs, dat gebaseerd is op een temperatuurstijging op langere termijn van meer dan tien jaar. Maar het brengt er ons wel dichter bij.

“Het is weer een stap in de verkeerde richting. Maar we weten wat ons te doen staat”

Copernicus adjunct-directeur Samantha Burgess zei: “Snelle reducties van de uitstoot van broeikasgassen zijn de enige manier om te voorkomen dat de temperatuur op aarde stijgt.”

Professor Liz Bentley, CEO van de Royal Meteorological Society, zei: “Het is aanzienlijk om jaarlijks gemiddeld meer dan 1,5°C opwarming te bereiken. Het is weer een stap in de verkeerde richting. Maar we weten wat ons te doen staat.”

Celeste Saulo, hoofd van de Wereld Meteorologische Organisatie, was het ermee eens dat het tempo van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering versnelt. Ze zei dat dit heeft geleid tot meer koude-uitbraken in het Noordpoolgebied in Noord-Amerika en Europa.

Mevrouw Saulo zei: “We hebben een trend die echt zorgwekkend is. De trend is heel duidelijk.” Ze zei dat de wereld snel moet handelen, maar ze zei dat er invloedrijke economische krachten zijn die dat voorkomen. Langzame pogingen om de klimaatverandering te beteugelen gaan ‘niet over diplomatie, ik denk dat het over macht en economie gaat.”

“We lopen achter op onze doelstellingen vanwege economische belangen die veel verder gaan dan waar ons gezond verstand, onze diplomaten en onze wetenschappers op wijzen.”

De wereld moet snel handelen, maar er zijn invloedrijke economische krachten die dat voorkomen

Vorig jaar publiceerden voormalig NASA-topklimaatwetenschapper James Hansen en anderen een studie waarin werd gewaarschuwd dat het klimaat niet alleen warmer wordt, maar dat de snelheid van de veranderingen ook toeneemt.

Uit een tweede onderzoek bleek dat de warmte-inhoud van de oceaan, waar veel van de opgesloten energie van de aarde wordt opgeslagen, sneller stijgt dan voorheen.

Mevrouw Saulo zei dat een van de dingen die haar zorgen baarden, is dat ze niet weet wat de opwarmingstemperaturen daadwerkelijk betekenen voor de toekomst. “We zijn er nog niet wat betreft ons wetenschappelijk begrip van de implicaties van deze versnelling. We begrijpen niet volledig hoe het zich zal ontwikkelen”, zei ze.

 

Dit artikel verscheen eerder op Morning Star.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!