“Enerzijds een eredoctoraat aan Frans Timmersmans, en anderzijds je duurzaamheidsbeleid wegbezuinigen: pijnlijk hypocriet. De rector bewijst hiermee liever aan symboolpolitiek te doen, dan echt zijn universiteit te willen verduurzamen”, aldus Dali, studente Gender en Diversiteit aan de UGent.
De actievoerders zijn van de studentenbeweging End Fossil Gent, de Gentse tak van een internationale studentenbeweging die opkomt voor duurzamere hogeronderwijsinstellingen en een fossielvrije samenleving. De studenten publiceerden eerder deze week een open brief met hun eisen, gericht aan de rector en de Raad van Bestuur van de UGent. End Fossil Gent plant de universiteit te bezetten van 2 tot en met 5 mei als er geen gehoor wordt gegeven aan hun eisen.
Eredoctoraat Frans Timmermans
Tijdens Dies Natalis vieren honderden academici de verjaardag van de UGent en worden er jaarlijks enkele eredoctoraten uitgereikt. Dit jaar gaat één van de eredoctoraten naar Frans Timmermans, Europese Commissaris bevoegd voor de Green Deal. De Gentse universiteit profileert zich als ‘maatschappelijk geëngageerde universiteit die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt’ en vindt het daarom gepast om via een institutioneel eredoctoraat haar erkenning uit te drukken voor de cruciale rol die Frans Timmermans vervult op het vlak van duurzaamheid. End Fossil Gent vindt dat niet gepast.
Vergaande besparingsplannen
De besparingsplannen die op tafel liggen bij de Raad van Bestuur betekenen een drastische achteruitgang van het duurzaamheidsbeleid van de universiteit. Recent schrapte de RvB al de Universiteitsbrede Beleidskeuzes (UBK), een initiatief met onder meer de bedoeling om duurzaamheid te verankeren in het onderwijs. Daarnaast blijkt uit de in Apache gepubliceerde ‘kerntakennota 2.0’ dat ook de Green Office Gent in het vizier komt, het centrale aanspreekpunt voor duurzaamheid aan de universiteit en een uniek model waarin studenten en personeel samenwerken aan duurzaamheidsacties en -beleid. Als de nota die voorligt wordt goedgekeurd, wordt het vaste personeel (2,5 voltijdse equivalenten) ontslagen. Jutte Dessein van Green Office zegt hierover het volgende in Veto: “Met slechts 0,5 VTE (Voltijdse equivalenten, red.) aan personeel worden we de facto afgeschaft.” Hierdoor zullen er veel projecten rond duurzaamheid stopgezet worden aan de UGent.
“Wij vinden de besparingen, als studenten, zorgwekkend. In tijden van de klimaatcrisis mag men niet besparen op duurzaamheid. Dit accepteren wij niet!” Aldus studenten van End Fossil Gent.
Actie campus Aula
De studenten van End Fossil Gent voeren vrijdagmiddag om 14u30, tijdens Dies Natalis, actie tegen de besparingen van de UGent en tegen de hypocrisie die schuilgaat achter de uitreiking van het eredoctoraat aan Frans Timmermans. Deze actie kadert zich binnen een breder protest van verschillende organisaties, waaronder de vakbond ACOD UGent, tegen de besparingen van de UGent, als gevolg van de onderfinanciering van de Vlaamse Overheid. Als actie organiseren de studenten van End Fossil Gent een begrafenisceremonie voor de potentiële teloorgang van duurzaamheid aan de Universiteit. Deze ceremonie verloopt in stilte om de nadruk te leggen op de kritische stemmen die de mond worden gesnoerd door de geplande besparingen. Met deze actie eisen ze dat de geplande besparingen herzien worden en roepen ze de bestuurders op om duurzaam te durven denken en geen stappen achteruit, maar stappen vooruit te zetten richting een duurzame universiteit.