Quo Vadis, CD&V? Foto: Paul Van Welden/CC BY-SA 4:0
Mediakritiek, Tegendraads leesvoer -

Antwerpse cocaïne, BBB, hoe overleeft de CD&V, VS-banken en Bolivia: andere verhalen uit binnen- en buitenland

Deze week aandacht voor Tegendraads Leesvoer van eigen bodem: Apache over Antwerpse cocaïne, het succes van de Nederlandse BoerBurgerBeweging in Lavamedia en de doodsstrijd van de CD&V in SamPol. Verder achtergrondinformatie uit het verre buitenland: de echte motieven voor de redding van VS-banken en een gesprek met voormalig president van Bolivia Evo Morales.

vrijdag 24 maart 2023 17:30
Spread the love

 

Reclame voor cocaïne in 1885. Public Domain

Alle holle retoriek van burgemeester Bart De Wever ten spijt blijft Antwerpen een Europese hotspot voor het gebruik van cocaïne. Het gebruik van deze harddrug is tijdens zijn bestuur alleen maar gestegen. Onderzoeksjournalisten Han Zinzen en Steven Vanden Bussche van Apache.be verzamelden de onderzoeksgegevens door het European Monitoring Centre for Drug Addiction van het rioolwater in 104 Europese steden, waaronder Antwerpen als grootste stijger.

Haarlem, eind 17de eeuw. Schilderij Jacob Isaakszoon van Ruisdael

Jouke Huijzer is redacteur van Jacobin Nederland. Hij zoekt in Lavamedia naar een verklaring voor het succes van de BoerBurgerBeweging bij de recente Nederlandse provinciale verkiezingen (die de samenstelling van de Eerste Kamer (= de Senaat) bepalen). Hoe spectaculair dat succes ook lijkt, de bestaande politieke machtsblokken blijven netjes overeind. Voor de Nederlander die amper het einde van de maand haalt is er met de BBB geen enkele verbetering in zicht.

 

Hilde Crevits (CD&V). Foto: Paul Van Welden/CC BY-SA 4:0

Volgens cultuurfilosoof Eric Corijn in SamPol Magazine vecht de CD&V voor niet minder dan het overleven als partij. De partij is niet langer de traditionele spil ‘midden de mensen’ in het klassieke standen- en klassenoverleg. In haar doodstrijd blijft de partij haar bastions verdedigen, maar ze zal de strijd met de N-VA verliezen omdat ze geen eigen positie meer vindt binnen de mainstream hegemonie, waar de N-VA zich net wel als een vis in het water voelt.

 

 

HQ Silicon Valley Bank (SVB), Santa Clara, California. Foto: Coolcaesar/CC BY-SA 4:0

In minder dan één week drukte de VS-overheidsbank Federal Reserve (de Fed) 300 miljard $ (BNP België is 137 miljard $) om drie banken te redden van de ondergang. Het woord ‘subsidie’ blijft taboe in de VS-media maar dit is wel degelijk een enorme subsidie met belastinggeld, dat niet naar sociale zekerheid, gezondheidszorg of zoveel meer zal gaan. Diezelfde Fed pleit in dezelfde week voor een verlaging van de lonen van de gewone Amerikaan. Een analyse van Ben Norton in Geopolitical Economy.

In het interview van 31’46” hieronder met de Britse onderzoekswebsite Declassified UK geeft voormalig president van Bolivia Evo Morales zijn analyse van de motieven van de Boliviaanse oligarchie om in samenspraak met de VS en Groot-Brittannië de staatsgreep van 2019 te plegen. Daar waren meerdere redenen over, lithium was er één van (maar niet de enige). Hij praat ook over de NAVO, Julian Assange en het belang van alternatieve media.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!