Twee oorlogsmisdadigers plannen de grootste massamoord op een onschuldig volk sinds de Tweede Wereldoorlog. Foto: whitehouse.gov/Public Domain
Mediakritiek -

19 maart 2003: begin van een invasie die tot 20 jaar later een soeverein volk terroriseert

Terwijl een andere invasie dood en vernieling zaait in Oekraïne en de oorlogsmisdaden daar terecht worden aangeklaagd, blijven de westerse media blind voor een nog grotere, even misdadige invasie 20 jaar nadat ze begon, net als voor de oorlogsmisdaden die daar werden begaan. Waarom dat zo is, valt eenvoudig vast te stellen. De daders staan in Irak aan ‘onze’ kant. De schijnheilige selectieve verontwaardiging is verbijsterend.

zaterdag 18 maart 2023 12:19
Spread the love

 

Het is op 19 maart 2023 20 jaar geleden dat een troepenmacht van de VS en Groot-Brittannië, samen met enkele kleine contingenten van andere landen, Irak binnenvielen en er met een ‘militaire operatie’, géén oorlog, een soeverein land totaal verwoestten, met vreselijke gevolgen tot vandaag. Dit is een herdenking die niet valt te bevatten in één artikel.

Nooit eerder in de geschiedenis werd wereldwijd zo massaal geprotesteerd tegen een oorlog die nog moest beginnen (Londen, 1 september 2002). Foto: Users AK7/C>C BY-SA 3:0

Wat zich vanaf de eerste dag van Operation Shock and Awe (schok en verbijstering) heeft afgespeeld in Irak valt onmogelijk samen te vatten in één artikel, in één terugblik. In amper enkele weken tijd vernietigde een verpletterende oorlogsmachine zowat alle civiele infrastructuur. 

Er vielen in de eerste maand meer slachtoffers dan in een heel jaar Russische invasie in Oekraïne. Dat praat die laatste invasie niet goed, elke gedode medemens is er een teveel – een evidentie die hier echter moet geëxpliciteerd worden, zo verhit is immers de oorlogskoorts, zo verstikkend het eenheidsdenken van ‘wij altijd de goeden, wat de feiten ook mogen zijn, zij altijd de slechten’.

Dirk Adriaensens kent Irak reeds door en door, lang voor de invasie van 2003. Hij heeft de voorbije jaren talrijke lijvige, gedocumenteerde artikels op deze website gepubliceerd, die de realiteit van de bezetting hebben weergegeven.

Die realiteit kunnen we hier samenvatten als ‘niet de mainstream versie’. Er is teveel gebeurd om deze vreselijke verjaardag met één artikel af te doen.

Dirk Adriaensens is in zijn pen gekropen en heeft vijf lijvige artikels geschreven die de gruwel in al zijn details als rauwe, etterende wonden blootleggen, met cijfers en voorbeelden.

9 maart 2023: 20 jaar geleden begon de illegale invasie van Irak

Deze vijf artikels zullen we in de komende dagen publiceren op onze nieuwslijn en in onze sociale media. Het eerste artikel verschijnt nu reeds tegelijkertijd met dit overzicht. 

Daarna volgen na 19 maart nog:

Irak na de invasie: Westerse plundering van de Iraakse olie

Het is te eenvoudig de invasie en vernietiging van Irak te herleiden tot de razende honger naar aardolie van het Westen. Het is er zeker een belangrijk onderdeel van, maar er is meer. De VS zelf hebben de Iraakse olie en die van het Midden-Oosten niet nodig. Het gaat hen over controle van de energiebronnen die China én de Europese Unie wél nodig hebben.

Irak 20 jaar later: oorlogspropaganda en de jacht op onafhankelijke journalisten

De mainstream media dragen een verpletterende medeverantwoordelijkheid is het verspreiden van de mythe van de massavernietigingswapen en in het verkeerd voorstellen van het verzet tegen de bezetting als een intern etnisch conflict. De mainstream journalisten hebben in hun slaafse lafheid zonder enig protest die naam waardig de enige collega die bewijzen van oorlogsmisdaden door de VS in Irak heeft gepubliceerd overgeleverd aan de VS.

De gevolgen van de oorlog tegen Irak tot vandaag 20 jaar later

Dirk Adriaensens somt het cijfermateriaal op over de gruwelijke misdaad die het zelfverklaarde vrije westen in naamval ‘vrijheid en democratie’ heeft begaan tegen een soeverein volk, dat onze orders niet netjes volgde. Noam Chomsky is niet de enige om de invasie van Irak de grootste misdaad tegen de mensheid te noemen sinds de Tweede Wereldoorlog.

Gerechtvaardigd Iraaks verzet tegen de bezetting van hun land

Niet één commentaar of analyse in de mainstream media heeft het Iraakse verzet tegen de invasie van Irak ooit voorgesteld zoals het was: het door het internationaal recht en het VN-Handvest gerechtvaardigde verzet tegen een bezetter. Slechts 8 procent van de gewapende strijd in Irak was te herleiden tot interne etnische conflicten, toch was dat het enige onderwerp waar onze media dag na dag over berichtten. Alles om maar te vermijden dat het westerse publiek zou geïnformeerd raken over de ware aard, de ware inzet, de ware redenen van deze bezetting. 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!