Het veelbesproken Energy Charter Treaty (Energiehandvestverdrag of ECT) laat bedrijven toe een overheid aan te klagen wanneer die klimaat- en milieumaatregelen neemt die hun toekomstige bedrijfswinsten zouden schaden.
Milieuorganisaties en ngo’s klagen al jaren aan dat het verdrag zo een ongeziene macht geeft aan fossiele energiebedrijven en een enorme rem zet op de energietransitie.
Een modernisering van het verdrag werd de voorbije jaren onderhandeld en vandaag, op dinsdag 22 november, moeten alle partijen aan het verdrag over de aanpassingen stemmen. Voor veel Europese landen zijn de geplande aanpassingen echter ruim onvoldoende.
“Dat de N-VA de handrem aantrekt voor een uitstap uit het ECT suggereert dat de partij een grotere liefde koestert voor de fossiele industrie dan voor de Vlaamse belastingbetaler”
“Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Duitsland begrijpen dat deze modernisering niet in lijn is met de Europese klimaatambities en ze vrezen dat fossiele energiebedrijven overheden zullen blijven aanklagen voor maatregelen die mens en milieu moeten beschermen”, licht Mathieu Soete van Greenpeace toe.
Samen met de ons omringende landen besloten ook Spanje, Slovenië en Polen het verdrag te verlaten, Italië stapte er jaren geleden al uit. In België komt men niet tot eensgezindheid en is het de N-VA die een uitstap blokkeert.
“Zo snel mogelijk uit het ECT stappen is de enige democratische optie. Dat de N-VA de handrem aantrekt voor een uitstap uit het ECT suggereert dat de partij een grotere liefde koestert voor de fossiele industrie dan voor de Vlaamse belastingbetaler.”
Nu onze buurlanden één voor één uit het verdrag stappen dreigt België geïsoleerd en als enige West-Europese land kwetsbaar achter te blijven in een verdrag dat gedomineerd wordt door op winst beluste fossiele energiebedrijven.