Afbeelding van Yerson Retamal via Pixabay
Mediakritiek - Caitlin Johnstone

Objectieve journalisten bestaan niet: notities vanop de rand van de narratieve matrix

Ik heb het gevoel dat er niet genoeg gepraat werd over het feit dat V.S.-overheidsagentschappen net betrapt werden op een nauwe samenwerking met gigantische online platformen om informatie te censureren in naam van het reguleren van de “cognitieve infrastructuur” van de samenleving. De enige manier waarop je het oké kunt vinden dat de overheid van de V.S. zichzelf deze autoriteit toekent, is als je gelooft dat de overheid van de V.S. een eerlijke en goedaardige entiteit is die werkt voor het algemeen goed van de gewone man. Wat, natuurlijk, voor een volgroeide volwassene onaanvaardbaar is om te geloven.

vrijdag 18 november 2022 17:27
Spread the love

Het verbijstert nog steeds dat we in een wereld leven waarin onze heersers openlijk een journalist opsluiten omdat die de waarheid vertelde, om vervolgens zelfvoldaan te zeiken over de nood om autoritaire regimes te stoppen journalisten te vervolgen.

Kijk naar deze rotzak:

Kijk naar hem. Kan je dat stuk stront geloven? Het lef. Het absolute lef.

Onpartijdige journalistiek bestaat niet. Als iemand je vertelt dat ze onpartijdig zijn zijn ze ofwel doelbewust aan het liegen, ofwel zo weinig zelfbewust dat je daarom al niet naar hen zou moeten luisteren.

Het verschil is niet tussen partijdige en onpartijdige journalisten, maar tussen journalisten die eerlijk en transparant zijn over hun voorkeuren en journalisten die dat niet zijn. Er zijn geen onpartijdige journalisten. Er zijn geen onpartijdige mensen. Ofwel ben je daar eerlijk over, ofwel niet.

Natuurlijk zouden journalisten moeten proberen om zo eerlijk en oprecht te zijn als ze kunnen. Maar het is gewoon het summum van kinderlijke naïviteit om te geloven dat mainstream westerse journalisten dat doen.

Journalisten die het mainstream wereldbeeld steunen zijn net zo partijdig als journalisten van Russische of Chinese staatsmedia. Ze hebben een welbepaald perspectief en concrete interesses en agenda’s. Het probleem is dat het mainstream wereldbeeld zo genormaliseerd is dat het de onpartijdige realiteit lijkt, waardoor je mainstream Westerse journalisten hebt die laatdunkend spreken over Julian Assange of The Grayzone of andere, omdat deze mensen voorkeuren en agenda’s hebben, alsof zij zelf geen voorkeuren of agenda’s hebben en niets meer zijn dan de volstrekt onpartijdige arbiters van de absolute waarheid.

Wat duidelijk belachelijk is. Het wereldbeeld dat de misbruiken van de oligarchie en het rijk en de ‘status quo’-politiek die als hun vehikel dient mogelijk maakt, is allesbehalve onpartijdig. Het is niet eens zinnig. Maar omdat het door propaganda genormaliseerd werd lijkt het op de standaard werkelijkheid.

De enige reden waarom het mainstream wereldbeeld mainstream is, is omdat ‘s werelds machtigste mensen een ongelofelijke hoeveelheid geld erin gepompt hebben om deze mainstream te maken. Dat is de enige, enkele reden. Het is niet het meest gematigde perspectief, enkel het meest gesponsorde en verkochte perspectief.

Alle journalisten hebben voorkeuren, alle journalisten hebben agenda’s. De meeste onder hen hebben gewoon de eerder banale agenda om hoog aangeschreven en welbekend te worden en de gemakkelijkste manier om dat te doen is het standaard wereldbeeld aannemen waarin je de golf van propaganda je naar de kust kan doen dragen.

De gemakkelijkste manier om rijk en beroemd te worden in nieuwsmedia is om de interesses te dienen van de rijke en machtige mensen die de nieuwsmedia bezitten en beïnvloeden. De gemakkelijkste manier om verworpen en gemarginaliseerd te worden is die interesses aanvallen. Je waarden bepalen welk pad je kiest.

 

Hollywoodeindes bestaan niet.

Objectieve journalisten bestaan niet.

Morele miljardairs bestaan niet.

Humanitaire interventies bestaan niet.

Eerlijke oorlogen bestaan niet.

Iedereen zou dit al in de lagere school moeten leren.

 

Deze tekst verscheen op de website van Caitlin Johnstone.

Afbeelding van Yerson Retamal via Pixabay 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!