Foto: Filip Van Zandycke/vzw Hoedgekruid

Iraniërs roepen in Brussel op tot revolutie

Voor de derde keer op rij blies de Iraanse gemeenschap in België verzamelen voor een solidariteitsmanifestatie met de Iraanse protesten. De kleine duizend manifestanten maakten indruk doordat ze onverschrokken het barre weer trotseerden.

maandag 7 november 2022 16:50
Spread the love

 

Regen en wind en kou, de perfecte herfstdag maar slecht nieuws voor manifestanten. De spandoek aan het begin van de manifestatie liet aan duidelijk niets te wensen over: ‘FREE IRAN’. De slagzin van deze revolte was niet uit de lucht: Zen Zendegi Azadi – women life freedomfemme vie liberté.

Rosa was van de partij en redde zo de eer van de lokale feministen. Het lijkt erop dat meer en meer Iraniërs erin beginnen te geloven. Ik vroeg aan een Iraanse activist en oud-student hoeveel mensen er nog achter het regime staan, hij keek me diep in de ogen en zei: “1 procent”. De corruptie, terreur en willekeur is overal, iedereen heeft een dode in de familie.

Foto: Filip Van Zandycke/vzw Hoedgekruid

Zoals een bordje het zei: From Kurdistan tot Sistan blood all over Iran’. Of concreter: ‘Non à la peine de mort en Iran’. Veel foto’s of afbeeldingen ook van Masha Amini of andere slachtoffers van het regime. Men is het Islam fundamentalisme hartsgrondig beu. Een van de slogans luidde: ‘De Kaboul à Téhéran, ni Mollah ni Taliban’ . Van het betere werk. Minder poëtisch, maar helder recht voor de raap: ‘UNITED against the Islamic Republic’. 

Foto: Filip Van Zandycke/vzw Hoedgekruid

Er waren ook boodschappen voor het westen. ‘To the world leaders / the women in Iran don’t need your support / they want you to stop supporting their murderers’. Soms heel concrete eisen, bijna instructies: ‘Iranian Regime members to be sanctioned, full asset freezing and expelled from our country’. Geen stilistisch meesterwerk, maar wel duidelijk. Nog eentje om het af te leren en duidelijk bedoeld voor wie het onverschillig laat passeren: ‘Your silence kills us’.

Een slogan vooral blijft bij mij nazinderen, niet op een bordje of spandoek, maar door honderden mensen uit volle borst gescandeerd: ‘One solution: Revolution.’

Foto: Filip Van Zandycke/vzw Hoedgekruid

Foto: Filip Van Zandycke/vzw Hoedgekruid

Foto: Filip Van Zandycke/vzw Hoedgekruid

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!