Johannes Vermeer, Meisje met de Parel. Foto: Txllxt TxllxT. Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0
JustStopOil

JustStopOil besmeurt Johannes Vermeers “Meisje met de Parel”

Op donderdag 27 oktober hebben twee activisten van het collectief JustStopOil het beschermende glas van Johannes Vermeers "Het meisje met de parel" met soep bevuild en zich vervolgens vastgeplakt aan de naastgelegen muur in het Mauritshuis in Den Haag. De boodschap is duidelijk: als de mensheid niet onmiddellijk stopt met het gebruik van fossiele brandstoffen, zal ze uitsterven.

vrijdag 28 oktober 2022 14:53
Spread the love

 

Volgens de activisten rechtvaardigt de ernst van de klimaatcrisis dit soort acties. Tijdens de actie zei een van hen: “Hoe voel je je nu, nu een object van onschatbare schoonheid blijkbaar op deze manier wordt bezoedeld? Ben je verontwaardigd? Je gevoel is heel legitiem. Maar voelt u hetzelfde als onze planeet, het systeem dat ons leven geeft, voor uw ogen instort? Bent u ook zo verontwaardigd? Wat is belangrijker, kunst of leven?”

De activisten houden vol dat zij nooit een kunstwerk zouden verontreinigen dat niet met beschermend glas is afgedekt, en dat zij strikt geweldloos zijn.

De actie valt samen met de publicatie van het “Emissions Gap Report 2022” van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties, dat stelt dat enkel systeembrede verandering een klimaatramp kan voorkomen. Ook VN-Secretaris-Generaal Antonio Guterres zegt dat wereldwijde actie nodig is:

De activisten stellen dat alle milieuvernietigende economische activiteiten tot elke prijs moeten worden gestopt, ongeacht het effect ervan op de economische groei. In tegenstelling tot Guterres zijn zij van mening dat de ecologische overgang niet verenigbaar is met een economisch model dat gericht is op groei van het BBP, aangezien “er geen groei is op een dode planeet”. Zij roepen op tot een snelle overgang naar een “nieuw economisch model dat zuinig is en het welzijn van iedereen dient”.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!