Foto: Alessio Maffeis / CC BY 2.0 (To view a copy of this license, visit https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/?ref=openverse)
IPS

Appelsap van 150 jaar oude boomgaard in Zwijndrecht vervuild met PFAS

Vers geperst appelsap uit een 150 jaar oude boomgaard in Zwijndrecht bevat ernstige sporen van PFAS, blijkt uit een analyse door de Universiteit van Antwerpen.

donderdag 27 oktober 2022 15:28
Spread the love

 

In de bewuste boomgaard, in een parkgebied van 2,8 hectare in Zwijndrecht, zijn oude fruitrassen te vinden van appelen, peren, kersen, pruimen, noten en moerbeien. Twee jaar geleden kreeg de plek nog een opknapbeurt om uit te groeien tot een echte buurtboomgaard, waar omwonenden voor kunnen zorgen en van kunnen genieten.

Maar dat laatste is nog maar de vraag, zegt Stijn Overloop, directeur van Velt. “We zouden in oktober enkele pluk- en persdagen organiseren. Uit voorzorg hadden we al wat vroegrijpe appelen  geperst en het sap opgestuurd naar het labo van de Universiteit Antwerpen.” 

Uit de testresultaten blijkt dat er in het appelsap zes PFAS-stoffen zitten, een aantal daarvan in hoge concentraties. Kinderen jonger dan twaalf kunnen het sap beter niet drinken, en een gemiddelde volwassene van 70 kilogram houdt het best bij maximum twee liter per week. “Met wat we nu weten, kunnen we niet anders dan alle pluk- en persdagen annuleren – doodzonde”, zegt Overloop.

Buurtbewoners en Velt trekken vandaag (donderdag) naar het bedrijf 3M. “We eisen dat 3M het in de toekomst opnieuw mogelijk maakt dat we in de boomgaard met een gerust hart van het fruit kunnen genieten”, zegt Overloop. “En we eisen dat de overheid ervoor zorgt dat zulke zaken niet meer kunnen gebeuren, hier en elders Vlaanderen, met PFAS en om het even welke andere zeer zorgwekkende chemische stof.”

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!