De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

150 bezwaarschriften tegen de nieuwe lozingsvergunning van 3M
Opinie - Katrin Van den Troost, Toon Penen

150 bezwaarschriften tegen de nieuwe lozingsvergunning van 3M

Buurtbewoners van 3M zijn niet opgezet met de nieuwe lozingsvergunning van 3M. Samen met Climaxi en Grondrecht dienen ze 150 bezwaarschriften in. Het openbaar onderzoek loopt tot en met 5 mei bij de Provincie van Antwerpen.

donderdag 4 mei 2023 14:03
Spread the love

 

3M, het chemisch bedrijf in de buurt van Zwijndrecht, kwam eerder al meerdere malen in het nieuws met de vervuiling van PFOS en andere PFAS. Deze toxische stof werd onlangs ook in hoge maten teruggevonden in het bloed van jongeren die binnen een straal van 5 km van de fabriek wonen. Deze stof stapelt zich op in het lichaam en maakt het immuunsysteem zwak.

3M besliste eerder dit jaar dat ze zal stoppen met het produceren van PFAS in Zwijndrecht. Dat zij nu een nieuwe vergunning aanvraagt, tart alle verbeelding. De vergunning gaat over het lozen van korte keten-PFAS, een stof die enkel gemeten kan worden in labo’s van 3M zelf. Dat wil zeggen dat onze eigen overheid ook niet weet hoe lang en hoeveel van deze PFAS al geloosd zijn in de afgelopen decennia. Het is als vissen met een net met grote gaten op garnalen. Je vangt ze nooit en je weet niet hoeveel er in het water zitten.

3M heeft de omgeving meer dan voldoende verontreinigd. Climaxi eist dan ook dat het afvalwater met korte keten-PFAS opgevangen wordt en gestockeerd tot onderzoek duidelijk maakt hoe ook deze korte keten-PFAS uit het milieu gehaald kunnen worden. De korte keten-PFAS lozen in het Scheldewater, verzwakt de kwaliteit van het water en de natuur langsheen het water. Het water kan niet nog meer vervuiling aan. In 2021 deelde het moederbedrijf 3M Company nog 3,4 miljard dollar uit aan aandeelhouders. Aan geld dus geen gebrek om het milieu te sparen en volksgezondheid voorop te zetten.

 

Katrin Van den Troost (Climaxi vzw) en Toon Penen (Grondrecht). 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!