Bron: Shell Must Fall
IPS

Ook na “historisch vonnis” gaat Shell onverstoord verder met olie- en gasprojecten

Oliebedrijf Shell werd vorig jaar bij vonnis veroordeeld voor het veroorzaken van klimaatverandering. Vandaag toont een omvangrijk data-onderzoek dat het bedrijf op grote schaal blijft investeren in olie en gas, zegt de Nederlandse organisatie Milieudefensie.

maandag 3 oktober 2022 18:53
Spread the love

 

In mei vorig jaar oordeelde de rechtbank in Den Haag dat het Nederlandse bedrijf Shell zijn CO2-uitstoot moest verlagen met 45 procent in 2030. De rechter stelde vast dat Shell “gevaarlijke klimaatverandering dreigt te veroorzaken en daarmee mensenlevens in gevaar brengt”.

Het vonnis werd historisch genoemd omdat voor het eerst een bedrijf aansprakelijk werd gehouden voor het veroorzaken van klimaatverandering. Nu blijkt uit een gezamenlijk rapport van de Nederlandse milieuorganisatie Milieudefensie en Oil Change International dat het bedrijf zich weinig aantrekt van het vonnis en ook niet van het klimaatakkoord van Parijs, zegt Milieudefensie.

Tien nieuwe projecten

Uit het rapport ‘Shell Fossil Fuel Production: still pushing the world towards Climate Chaos?’ blijkt immers dat Shell sinds de uitspraak heeft besloten om tien nieuwe grote olie- en gasprojecten te ontwikkelen. “Verder heeft Shell ruim 750 belangen in projecten die in de toekomst nog ontwikkeld moeten worden”, zeggen de auteurs van het rapport. “Als Shell door zou gaan met die projecten, levert dat een uitstoot op die gelijk staat aan dertig keer de uitstoot van heel Nederland op jaarbasis.”

Het rapport stelt dat er  absoluut geen ruimte meer is voor nieuwe olie- en gasprojecten als we de opwarming willen beperken tot 1,5 graden. “Helaas doet Shell het tegenovergestelde”, zegt Milieudefensie. De organisatie wil er naar eigen zeggen alles aan doen om de druk op Shell te verhogen om het vonnis van de rechter uit te voeren.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!