Bron: Pixabay
IPS

Hitte leidt ook tot extreme ozonvervuiling

De aanhoudende hitte heeft ook gevolgen voor de luchtkwaliteit. De Europese waakhond waarschuwt voor zeer hoge niveaus van ozonvervuiling.

maandag 25 juli 2022 14:58
Spread the love

 

Midden deze maand bereikten de dagelijkse maximumwaarden van ozon ongezonde niveaus in Portugal, Spanje en Italië, met op sommige locaties meer dan 200 gram per kubieke meter. Hoewel de concentraties er naar verwachting zullen afnemen, zullen ze deze week stijgen in het noorden en westen van Europa, tot boven 120 microgram per kubieke meter.

De Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) voorspelt op dinsdag en donderdag een piek. Hoog in de atmosfeer is ozon een zegen, maar dichter bij de grond is het een belangrijk broeikasgas dat reageert met andere stoffen. Ozon is bijvoorbeeld een van de belangrijkste elementen voor de vorming van smog in de steden.

“De effecten van zeer hoge ozonvervuiling op de volksgezondheid kunnen aanzienlijk zijn, zowel wat betreft ademhalings- als hart- en vaatziekten”, zegt Mark Parrington CAMS-onderzoeker. “Hogere waarden kunnen leiden tot symptomen als keelpijn, hoesten, hoofdpijn en een verhoogd risico op astma-aanvallen.”

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!