Julius Maada Bio, president van Sierra Leone. DFID - UK Department for International Development
IPS

Sierra Leone onderneemt stappen om abortus te decriminaliseren

De president van Seirra Leone, Julius Maada Bio, heeft aangekondigd dat zijn regering een wetsvoorstel steunt dat abortus uit de criminaliteit moet halen in het land. Dat zei hij afgelopen week op een conferentie over seksuele gezondheid in de hoofdstad Freetown.

woensdag 6 juli 2022 10:17
Spread the love

 

In zijn verklaring zei Maada Bio dat de wet “een risicovrij moederschap” moest vrijwaren. De nieuwe regelgeving zou ook “de gezondheid en waardigheid van alle meisjes en vrouwen in het land garanderen”, voegde hij eraan toe.

“In een tijd waarin seksuele en reproductieve gezondheidsrechten voor vrouwen worden vernietigd of bedreigd, zijn we er trots op dat Sierra Leon opnieuw het voortouw kan nemen met progressieve hervormingen” aldus Maada Bio, verwijzend naar de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om het grondwettelijke recht van vrouwen in de VS op abortus te schrappen.

Hoge moedersterfte

Tot nog toe is abortus verboden in het grotendeels islamitische Sierra Leone, behalve wanneer een het leven van de zwangere vrouw in gevaar is. Dit op basis van een wet die dateert uit 1861. Toch zoeken velen nog steeds naar clandestiene manieren om een zwangerschap af te breken, met alle gevolgen van dien. De moedersterfte in Sierra Leone is een van de hoogste ter wereld en complicaties door onveilige abortus horen tot de voornaamste oorzaken.

“Als tiener bloedde ik bijna dood na een abortus in een achterafstraatje”, getuigt Josephine Kamara, een feministische activiste. “Laat deze generatie de laatste zijn die de verschrikkingen ervaart van wat er gebeurt als de meest elementaire behoeften van vrouwen op het gebied van reproductieve gezondheid in de illegaliteit worden geduwd.” Toen het parlement in 2016 een wet goedkeurde om veilige abortus te promoten weigerde de toenmalige president er zijn handtekening onder te zetten.

“Monumentale stap voorwaarts”

Onder huidig president Maada Bio zijn er echter al verschillende stappen gezet om de seksuele reproductieve rechten van meisjes en vrouwen in Sierra Leone te verbeteren. Zo zijn er eerder al campagnes ondernomen over seksuele opvoeding en hygiëne tijdens de menstruatie.

Chernor Bah, hoofd van de Afrikaanse vrouwenrechtenorganisatie Purposeful, noemt de presidentiële aankondiging “een monumentale stap voorwaarts”, maar wijst erop dat de strijd daarmee nog niet geëindigd is.“We weten dat de decriminalisering van abortus het niet voor iedereen van de ene op de andere dag toegankelijk zal maken. Ook het sociale stigma zal blijven bestaan binnen bepaalde gemeenschappen”, aldus Bah.

“We zijn echter geïnspireerd door ons land te zien evolueren van een erfenis van geweld tegen vrouwen tijdens een meer dan tien jaar durende burgeroorlog, naar wereldwijd leiderschap bij het waarborgen van veilige, gezonde zwangerschappen en toegang tot abortuszorg.” Het parlement zal nu debatteren over het wetsvoorstel getiteld Veilig moederschap en reproductieve gezondheid en erover stemmen.

 

Foto: DFID – UK Department for International Development Creative Commons Attribution 2.0

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!