Foto: Gage Skidmore, Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0 (More information about the rights of this work, see below article)
Joseph Kishore

Bidens bezoek aan Saoedi-Arabië legt hypocrisie van imperialistische oorlog tegen Rusland bloot

Later deze maand reist de Amerikaanse president Joe Biden naar Saoedi- Arabië voor een ontmoeting met kroonprins Mohammed bin Salman en een aantal andere leiders. Daarna reist hij door naar Israël. Met zijn reis wil hij vooral meer steun werven voor de door de VS geleide NAVO-oorlog tegen Rusland over Oekraïne.

woensdag 15 juni 2022 10:40
Spread the love

 

Voor de New York Times is deze reis “volgens buitenlandbeleiddeskundigen de uitdrukking van de triomf van de realpolitik over de morele verontwaardiging.” In de Times beoordelen de “buitenlandbeleiddeskundigen” het als een beleefde aanpak van de ontegensprekelijke schijnheiligheid van de beweringen dat de VS in Oekraïne de “democratie” verdedigt maar ondertussen een van de brutaalste dictaturen ter wereld opvrijt.

Het valt nog te bezien of Biden het zal hebben over Jamal Khashoggi, de columnist van de Washington Post die in 2018 in opdracht van bin Salman werd vermoord of zal vragen waar het verhakkelde lichaam van de journalist kan gevonden worden. Nog minder waarschijnlijk is dat hij zijn “morele verontwaardiging” zal uiten over de executie van 81 gevangenen op 12 maart, hoofdzakelijk politieke tegenstanders van het met bloed doordrenkte regime.

De Amerikaanse regering beschuldigt Rusland van “oorlogsmisdaden” en zelfs van “genocide” waarvan volgens de VN zo’n 4.200 Oekraïners het slachtoffer zijn geworden in de eerste honderd dagen sinds de invasie van 24 februari. Als er één actuele oorlog is waarop de term “genocide” van toepassing is, dan is het wel de door de VS gesteunde oorlog van Saoedi-Arabië tegen Jemen, die begon in 2015 onder de regering van Obama.

Als er één actuele oorlog is waarop de term “genocide” van toepassing is, dan is het wel de door de VS gesteunde oorlog van Saoedi-Arabië tegen Jemen.

De berekeningen van het aantal slachtoffers van de systematische bombardementen en uithongering van de verarmde bevolking lopen uiteen. Maar het rapport van het United Nations Development Programme (UNDP) van november 2021 maakt melding van zo’n 377.000 dodelijke slachtoffers. Op een bevolking van 30 miljoen is dat iets meer dan 1 procent.

Ook nog volgens het UNDP waren naar schatting 260.000 slachtoffers kinderen onder de vijf jaar, omgekomen door honger en ziekte. De oorzaak: een door Saoedi-Arabië opgelegde blokkade met de steun van de Verenigde Arabische Emiraten en de VS. Het rapport gaat er ook van uit dat de dodentol nog zal oplopen tot 1,3 miljoen tegen 2030, 70% daarvan door de catastrofale sociale en economische impact van de oorlog. Het aantal mensen dat leeft in extreme armoede zal tegen 2030 naar verwachting het lot zijn van 22 miljoen Jemenieten.

Unicef rapporteerde dan weer in maart van dit jaar dat 538.000 kinderen al ernstig ondervoed zijn, een cijfer dat tegen het einde van dit jaar zou kunnen stijgen tot 2,2 miljoen. Dit is gedeeltelijk te wijten aan de fors stijgende voedselprijzen wereldwijd. Daarnaast zouden sinds 2015 meer dan 10.000 kinderen rechtstreeks gedood of gewond geraakt zijn door bommen en andere militaire acties.

Unicef rapporteerde in maart van dit jaar dat 538.000 kinderen al ernstig ondervoed zijn.

Kenmerkend voor deze oorlog zijn de herhaalde aanvallen op de civiele infrastructuur door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Op 21 januari vielen bij een luchtaanval minstens 82 doden en 266 gewonden in een gesloten centrum voor Afrikaanse migranten in Saada (naar verluid werden daarbij lasergeleide raketten van Raytheon ingezet). Daarvóór werden civiele doelwitten gebombardeerd in de hoofdstad Sanaa, onder andere een waterzuiveringsstation dat meteen 120.000 mensen afsneed van proper drinkbaar water.

Nergens was er in de media een veroordeling voor “oorlogsmisdaden” van Saudi-Arabië tegen Jemen te vinden. Ook bij de pseudo-linkse verdedigers van het Amerikaans imperialisme viel geen woord van protest. Twee en een halve maand later echter doodde een raketaanval in Oekraïne 50 burgers — en hoewel niet bewezen, toch werd Rusland prompt beschuldigd en werd het incident aangegrepen om de Amerikaanse militaire hulp aan Oekraïne fors op te drijven. Dit is een “genocide,” zei Biden.
In januari 2021 verklaarde de toen kersverse president nog dat hij het Saoedische regime “zou doen betalen”, in het bijzonder voor de moord op Khashoggi, en dat zijn regering “hen tot de paria zou maken die ze in feite zijn”. Tevens zou zijn regering een einde maken aan “de Amerikaanse steun voor offensieve operaties” in de oorlog tegen Jemen.

Pure show! Nieuwe wapens blijven het land binnenstromen. De VS is de belangrijkste leverancier van wapens aan Saoedi-Arabië (goed voor 73% van de wapenimport, volgens het Brookings Institution). Op de website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken lezen we dat “Saoedi-Arabië de grootste klant [is] van Amerikaans militair wapentuig, voor meer dan 100 miljard dollar. Met die wapenleveringen heeft de VS drie sleuteldepartementen die instaan voor de binnenlandse veiligheid gesteund: het ministerie van Defensie, de Nationale Garde en het ministerie van Binnenlandse Zaken.”

De VS is de belangrijkste leverancier van wapens aan Saoedi-Arabië.

De VS levert dus niet alleen de wapens waarmee Jemen gebombardeerd wordt en de economische blokkade wordt gehandhaafd maar versterkt tegelijk het binnenlandse repressieapparaat. Terechtstellingen bijvoorbeeld vallen onder het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ter voorbereiding van Bidens wil zijn regering alvast de officiële beoordeling van het Saoedische regime herformuleren. Deze week nog herhaalde het Witte Huis Bidens eerdere verklaring dat bin Salman een “paria” is. Op donderdag echter prees perssecretaris van het Witte Huis Karine Jean-Pierre Saoedi-Arabië voor zijn “hulp aan de instandhouding” van een tijdelijk staakt-het-vuren, dat wil zeggen: een gedeeltelijke stopzetting van de slachtpartij die onder leiding van de Saoedi’s werd uitgevoerd met steun van het Amerikaans imperialisme.

Maar het bezoek van de Amerikaanse president zal over meer gaan dan enkel Rusland. De VS wil het ook hebben over een nieuw Amerikaans-Israëlisch offensief tegen Iran. Daarnaast wil Bidens regering de Saoedi’s overtuigen om meer olie op te pompen, nu de heersende klasse in de VS in eigen land te maken krijgt met een toenemende golf van sociale woede, gevoed door de pijlsnel stijgende prijzen voor benzine en andere consumptiegoederen. Volgens buitenlandminister Antony Blinken zal de vergadering gaan over “de totaliteit van onze belangen in die relatie”.

We mogen gerust zijn: de pure schijnheiligheid van het Amerikaans imperialisme zal de moraalpredikers uit de hogere middenklasse in de media en academische kringen niet beletten de imperialistische kruistocht tegen Rusland ten volle te ondersteunen onder het bloedige vaandel van de “mensenrechten”.

Dit artikel verscheen op wsws.org. Vertaling: Marina Mommerency

Foto: Gage Skidmore Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!