Illustratie: Pixabay, vrije licentie
Opinie - Caitlin Johnstone

Bidens bezoek aan Saoedi-Arabië ontmaskert het Oekraïne-verhaal als de schijnvertoning die het is

President Biden gaat op bezoek in Saoedi-Arabië. Dat bezoek betekent een grote stap terug van zijn campagnebelofte om van Saoedi-Arabië een "paria" te maken omwille van hun schendingen van de mensenrechten (zoals de moord op Jamal Khashoggi)? Naar verluidt trekt Biden naar Riyad om kroonprins Mohammed bin Salman over te halen de Amerikaanse alliantie te helpen haar economische oorlog tegen Rusland te winnen.

donderdag 9 juni 2022 14:09
Spread the love

 

The Guardian vertelt ons dat de reis “suggereert dat Biden zijn behoefte om de olieprijzen te verlagen en daarmee Rusland te straffen voor zijn invasie in Oekraïne belangrijker vindt dan zijn standpunt over de mensenrechten.”
Om Vladimir Poetin te straffen voor zijn oorlogsmisdaden en omwille van diens aanval op “vrijheid en democratie”, zal Biden dus een tirannieke oorlogsmisdadiger het hof maken. Een tirannieke oorlogsmisdadiger die de plak zwaait in een land dat noch vrijheid noch democratie kent.

Washington zal dus een einde maken aan een korte diplomatieke drooglegging van een regering die een gruwelijke oorlog tegen Jemen voert en die in eigen land elke schijn van mensenrechten onderdrukt. Hij doet dat alleen – zo wordt ons verteld – om Poetin doeltreffender te kunnen straffen voor zijn gruwelijke oorlog tegen Oekraïne, een oorlog die de vrijheid en democratie in de hele westerse wereld zou bedreigen.

Ik ben niet de eerste die de lachwekkende ironie van deze ontwikkeling opmerkt.

“De regering Biden is openlijk van plan om hulde te brengen aan een [van] haar naaste bondgenoten – een van de meest despotische en moorddadige tirannen op de planeet, de Saoedische kroonprins – op hetzelfde moment dat ze de Amerikanen ervan wil overtuigen dat de verdediging van vrijheid en democratie haar ultieme doel is,” tweette Glenn Greenwald.

“De EU heeft net de invoer van Russische olie verboden (waarmee ze de Verenigde Staten achterna loopt) omdat ze geen geld meer willen geven aan een ‘dictator’. En dus reist Biden binnenkort naar Saoedi-Arabië (een levendige democratie is, zoals iedereen weet) om te proberen de energieprijzen omlaag te krijgen,” tweette Richard Medhurst.

“Een beetje moord en verminking mag ware vriendschap toch niet schaden”.

“Als onderdeel van de zoektocht naar steun voor de grote ‘vrijheidsoorlog’ in Oekraïne, zal Biden deze maand een bezoek brengen aan het grote baken van de ‘democratie’, Saoedi-Arabië. Een beetje moord en verminking mag ware vriendschap toch niet schaden,” twitterde Joseph Kishore.

Je vraagt je inderdaad af of Poetin dit hele conflict misschien niet zou kunnen oplossen door een paar massaonthoofdingen te ensceneren en vervolgens nog een verslaggever van de Washington Post met een kettingzaag in stukken te rijten om Amerika aan zijn kant te krijgen.

Veel mensen hebben het over de “hypocrisie” van het Amerikaanse imperium, alsof hypocriet zijn het probleem is. Het totale gebrek aan morele consistentie in het gedrag van het Amerikaanse imperium gaat echter verder dan alleen maar hypocrisie: het toont aan dat het Amerikaanse imperium gewoonweg geen moraal heeft.

Het Amerikaanse imperium heeft gewoonweg geen moraal.

Ondanks de verbazingwekkende stortvloed van propaganda en brutale desinformatie waarmee de VS-regering ons bestookt waarbij de oorlog in Oekraïne wordt afgeschilderd als een strijd tussen goed en kwaad, vrijheid versus tirannie, democratie versus autocratie, is de waarheid veel minder vleiend voor Washingtons imperiale ego. In werkelijkheid voeren de VS een proxy-oorlog in Oekraïne om precies dezelfde reden waarom ze nauwe banden blijven onderhouden met Saoedi-Arabië: het is in hun eigen belang.

Dat is het. Dat is het hele verhaal. De VS geven niet om Oekraïense vrijheid of Oekraïense levens. Zij willen hun Euraziatische geostrategische hegemonie versterken en om dat doel te bereiken zouden zij zo nodig vrolijk elke Oekraïner levend verbranden.
Veel commentatoren beweren wat graag dat de intieme relaties van de Amerikaanse regering met Saoedi-Arabië de Amerikaanse waarden ondermijnt. Dat is helemaal niet waar. De VS ondermijnen hun waarden niet door vriendjes te worden met Saoedi-Arabië, in tegendeel: door zoete broodjes te bakken met de Saoedi’s eerbiedigen en vertegenwoordigen zij die waarden perfect.

Je kunt alleen geloven dat de VS hun waarden ondermijnen door met Saoedi-Arabië samen te werken als je er van uitgaat dat de Amerikaanse waarden zich écht zouden baseren op een streven naar vrijheid, democratie, rechtvaardigheid en vrede. Wie kan in 2022 nog geloof hechten aan dat praatje? De echte, ware waarden die de VS hanteert zijn overheersing en wereldmacht. Punt.

De echte, ware waarden die de VS hanteert zijn overheersing en wereldmacht. Punt.

Als je erover nadenkt, is Saoedi-Arabië gewoon een eerlijkere versie van de Verenigde Staten. De tirannie is er openlijk en niet stiekem vermomd onder het masker van een omgekeerd totalitarisme. De Amerikaanse oligarchen en de officiële VS-regering zijn één pot nat. De Saoedi’s doen nooit alsof hun oorlogen een “humanitair” karakter hebben. En wanneer ze een lastige journalist willen vermoorden, doet ze dat gewoon in plaats van die misdaad hypocriet te framen als een spionagezaak.
In werkelijkheid zijn de VS, als je er hun algemene gedrag op het wereldtoneel op naslaat, veel moordzuchtiger en tirannieker dan Rusland of Saoedi-Arabië. Doen alsof Biden met zijn bezoek de Verenigde Staten verlaagt tot ver beneden hun waardenmodel, is al te vleiend voor de VS. Zo het al íets aantoont, dan precies het omgekeerde.

 

Dit artikel verscheen op www.caitlinjohnstone.com. Vertaling: Jan Reyniers.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!