White Supremacy_
Foto: Anokarina, Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0
Mediakritiek - and

Mainstream media en de banalisering van een fascistische terreuraanslag

Half mei schoot een openlijk racistische jongeman in de VS op een menigte in een supermarkt en doodde daarbij tien Afro-Amerikanen. Hij was geïnspireerd door de ‘grote omvolkingstheorie’. Die theorie wordt omarmd door verschillende Franse presidentskandidaten, maar dit wordt netjes buiten beeld gehouden door de mainstream media. Eens te meer verzaken de media aan hun belangrijke plicht om grondig te informeren.

dinsdag 24 mei 2022 16:07
Spread the love

 

De grote omvolkingstheorie

Op 14 mei schoot een 18-jarige man die zichzelf omschreef als “fascist”, “racist” en “antisemiet” op een menigte in een supermarkt in Buffalo en doodde daarbij tien Afro-Amerikanen. Buffalo ligt 300 kilometer van zijn woning. Hij koos die plaats omdat er veel Afro-Amerikanen wonen.

Hij bekende zijn misdaad en zei dat hij geïnspireerd was door de Nieuw-Zeelander Brenton Tarrant, die in 2019 op de gelovigen van twee moskeeën schoot en daarbij 51 mensen doodde. Het manifest van Brenton Tarrant inspireerde hem, zo zei hij: “Ik las het en merkte dat ik het er grotendeels mee eens was. Eindelijk voelde ik me wakker. Nooit zal ik onze omvolking nog langer accepteren.”

Volgens deze theorie wordt het blanke ras vervangen door een invasie van vreemdelingen die de blanke en christelijke beschaving doen verdwijnen.

le gran remplacementHet manifest gaat de hele tijd over de verdediging van de zogenaamde ‘grote omvolkingstheorie’ van de Franse schrijver Renaud Camus. Volgens deze theorie dreigt het blanke ras te worden vervangen door een invasie van vreemdelingen die hun beschaving meebrengen en zodoende de blanke en christelijke beschaving doen verdwijnen. Daarom moet er krachtig worden opgetreden tegen wat als “een genocide op de blanken” wordt beschouwd.

Berichtgeving over de terreurdaad

Voor één keer was de media-aandacht divers. Sommige artikelen legden de nadruk op de mentale kwetsbaarheid van de auteur van het manifest en vermeldden dat hij in een psychiatrisch ziekenhuis was opgenomen. Andere schreven dat dit geldt voor alle daders van blank racistisch geweld in de Verenigde Staten. Vreemd genoeg hebben diezelfde media het nooit over mentale kwetsbaarheid wanneer het gaat over de zogenaamde ‘jihadistische’ aanslagen.

Een andere reeks artikelen benadrukte dat het een specifiek Amerikaans fenomeen was en dat er dus geen vergelijking mocht gemaakt worden met de situatie in de Europese landen. Toch neemt ook bij ons het aantal gewelddaden toe en mobiliseert de theorie van de Grote Omvolking groepen die zich openlijk fascistisch noemen.

Dit proces is welbekend, het werd al op veel onderwerpen toegepast. Sommige media slagen erin het politiegeweld of racisme in de Verenigde Staten aan de kaak te stellen en tegelijkertijd te beweren dat in Frankrijk geen van beide zich voordoet.

Sommige media stellen het politiegeweld of racisme in de VS aan de kaak en beweren tegelijkertijd dat in Frankrijk geen van beide zich voordoet.

Een derde reeks artikelen wees accuraat op de omvang van de gebeurtenissen in de Verenigde Staten en verbond die terecht met de theorie van de Grote Omvolking. De FBI raamt het aantal onderzoeken naar binnenlands terrorisme gelinkt met het idee van “grote vervanging en de verdediging van de blanke beschaving” op 2.700 in 2021, dat is een verdubbeling in anderhalf jaar tijd.

Deze pertinente contextualisering had de media ertoe kunnen aanzetten om te wijzen op de omvang van dergelijke feiten in Europa. Maar geen enkel medium deed dat. De Franse binnenlandse inlichtingendienst evalueert nochtans, “het risico van een aanslag die verband houdt met extreemrechts in Frankrijk steeds groter“.

Tussen 1.500 en 2.000 personen – nationalisten, “accelerationisten” (provocateurs die proberen met doelgerichte acties een burgeroorlog uit te lokken) of neonazi’s” – worden op dit moment in Frankrijk als potentieel gewelddadig beschouwd.

Franse presidentskandidaten

Deze artikels spreken ook met geen woord over wat verschillende kandidaten bij de laatste presidentsverkiezingen of hun teamleden in toespraken zeggen over die theorie van de Grote Omvolking. Zo verklaarde de nummer twee van het Rassemblement National (de extreemrechtse partij van Marine Le Pen, n.v.d.r.): “Ik hou niet van het woord ‘grote omvolking’ omdat het niet duidelijk is, maar het wijst wel terecht op een realiteit”.

Eric Zemmour zegt dat de ‘grote vervanging’ in veel steden al is gebeurd: “In alle steden waar ik ben opgegroeid, in Drancy, in Montreuil, in Stains, in het 18e arrondissement van Parijs, heeft de grote omvolking plaatsgevonden (…) Het is een voortschrijdende realiteit. (…) In alle steden waar ik ben opgegroeid, zijn wij al vervangen.”

“Het is een voortschrijdende realiteit. In alle steden waar ik ben opgegroeid, zijn wij al vervangen.”

Valérie Pécresse, presidentskandidate van Les Républicains (een van de twee traditionele partijen van Frankrijk, n.v.d.r.), stelt dat dit niet het geval is, maar dat het op korte termijn mogelijk is: “Zullen wij over tien jaar nog steeds de zevende macht ter wereld zijn? […] Zullen we een verenigde natie zijn of een gebroken natie? Geconfronteerd met deze vitale vragen, aanvaard ik geen fataliteit, noch tegenover de grote neergang, noch tegenover de grote omvolking”.

Zowel in de Verenigde Staten als in Frankrijk leidt het bagatelliseren van fascistische theorieën logischerwijze tot gewelddaden.

De ‘botsing der beschavingen’

Naast deze openlijk fascistische theorieën is er ook de banalisering van analyses die het hebben over de ‘botsing der beschavingen’. Die analyses verschijnen om oorlogen om olie en strategische grondstoffen te rechtvaardigen en vormen de ideologische basis van de opkomst van fascistische groeperingen.

De theorie van de botsing der beschavingen wordt door het Pentagon en het Élysée (officiële residentie van de Franse president, n.v.d.r.) zelf gepropageerd.

Grootmachten hebben nooit geaarzeld om fascistische of ultra-reactionaire groeperingen in te zetten om hun economische en geostrategische belangen te bevorderen.

Alles lijkt te lopen zoals bij de gekke tovenaar die zijn duivel niet meer terug in het doosje krijgt en erdoor overmeesterd wordt. Maar het is een feit dat de grootmachten nooit hebben geaarzeld fascistische of ultra-reactionaire groeperingen in te zetten om hun economische en geostrategische belangen te bevorderen. Van de zogenaamde ‘jihadisten’ in Afghanistan om de toenmalige Sovjet-Unie te verzwakken tot de door Europa bewapende Azov-groep in Oekraïne, de voorbeelden zijn legio.

Het verwondert dan ook niet dat mentaal kwetsbare mensen, zoals ze worden genoemd in verschillende artikelen over de schietpartij in Buffalo, de doelwitten kiezen die hen door de media en de politiek worden voorgehouden. Informeren is vooral zoeken naar de oorzaken in de bredere context en niet alleen de feiten beschrijven.

 

Dit is de vertaling door Frans De Maegd van het tweede deel van een videoboodschap in de reeks ‘De wereld van onderuit’, verschenen op Investig’action.

Om meer te weten:

Elodie Guéguen, Ultra-droite en France : la nouvelle menace terroriste’.
Tuerie raciste aux Etats-Unis : que sait-on du tireur de Buffalo.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!