Foto: twitter @HelenJMcDonald
Boekrecensie -

Schemervluchten: boeken, rustpunten in hectische tijden

Paul Verhaeghe heeft er zijn buik van vol. Terwijl België zijn grootste natuurramp ooit ondergaat met ongeziene sociaal-economische gevolgen, reageert de Vlaamse minister van energie dat het Europese klimaatplan “betaalbaar en haalbaar” moet blijven. Als rustpunt zijn er gelukkig boeken. Schemervluchten is het eerste van vier dat hij tijdens zijn vakantie leest.

maandag 26 juli 2021 11:13
Spread the love

 

De vakantie komt eraan, de voorbije maanden heb ik (te) veel en (te) vaak moeten lezen en schrijven over de problemen die er al zijn en wat ons nog te wachten staat. Wanneer ik dit schrijf, maken we in het zuidoosten van het land een nooit geziene regenval mee en reageert onze minister van energie op het Europese klimaatplan dat het “betaalbaar en haalbaar” moet blijven.

Ik heb er mijn buik van vol, ook voor een Cassandra wordt het te veel. Als rustpunt zijn er gelukkig boeken die de geneugten van mijn kindertijd oproepen, omdat ze over de natuur gaan, over beestjes in de lucht, op de grond en in het water, over planten, over bossen. Er liggen er vier te wachten.

Perfect vakantieboek mét inhoud

Het eerste in de reeks is geschreven door Helen Macdonald, bekend van De h is van havik (2014). Haar nieuwste boek Schemervluchten is een verzameling van veertig korte essays, waarin ze haar ontmoetingen met een stuk natuur beschrijft: met zwanen (die in het Verenigd Koninkrijk gevangen en gemerkt moeten worden), hazen (het zijn de vrouwtjes die boksen, om mannetjes van zich af te houden), gierzwaluwen (altijd zweeft een verkenner hoog boven de zwerm, ter bescherming), herten (en dan voornamelijk botsingen met herten), migraine (de mooiste beschrijving die ik ooit las), trekvogels (migratie is overal), landschappen (vooral dat van je jeugdjaren), vogelruis (bij de eerste waarnemingen met radar dachten de operatoren ‘engelen’ of ‘geesten’ te zien – het bleken trekvogels te zijn, op hoogtes die voor onmogelijk werden gehouden).

De essays zijn kort en lezen vlot. Dit is een perfect vakantieboek mét inhoud. De leidraad doorheen de veertig verhalen kan ik het best in haar eigen bewoordingen weergeven: “… dat we de natuurlijke omgeving altijd, onbewust, onvermijdelijk, als een spiegel van onszelf beschouwen”; en: “… van het allergrootste belang in ons hier en nu: proberen te kijken door ogen die niet de jouwe zijn.”

Als je er een aantal gelezen hebt, heb je zowel specifieke kennis opgedaan, over wielewalen en paddenstoelen, als kennis gemaakt met wie Helen Macdonald is. En dat valt heel goed mee.

Haar laatste drie essays zijn zeer persoonlijk en daardoor ook universeel. Kom niet in de verleiding ze als eerste te lezen, je hebt de aanloop nodig van de zevenendertig andere.

 

Helen Macdonald. Schemervluchten. De Bezige Bij, Amsterdam (2021), 320 pp. ISBN 978 94 031 4490 0

Helen McDonald (°1970) is auteur, dichteres, illustratrice, natuurbeschermster en valkenier. Zij werkt voor het Department of History and Philosophy van de universiteit van Cambridge. Zij is tevens actief in projecten ter bescherming van roofdieren in Europa en Azië.

Helen McDonald praat over haar boek Vesper Flights (Schemervluchten) (13:16, Engels, Engelse ondertitels):

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!