Bron: Climbers for Future Belgium
Opinie - Climbers for Future Belgium

Mag je niet rondlopen met T-shirt met klimaatboodschap? 6 jonge leden van ‘Climbers for Future’ getuigen over arrestatie in Brussel

dinsdag 22 september 2020 16:32
Spread the love

 

Zondag 20 september was het autoloze zondag in Brussel. Net zoals vele anderen trokken ook wij de straat op. Wij deden dat als bergbeklimmers in cordee. Met een touw aan elkaar gebonden, liepen we door de straten van de hoofdstad om aandacht te vragen voor de smeltende gletsjers. Op onze rugzakken hingen kartonnen bordjes met de boodschap: ‘Don’t let us be the last alpinists’ en ‘Save the Alps!’ Het doel was om bij alle ambassades van de Alpenlanden langs te gaan.

Toen we net een foto genomen hadden bij de Franse ambassade, kwam er een politiebusje op ons af. De agenten riepen iets in het Frans. Wij lieten de inhoud van onze rugzakken zien en gaven onze ID’s af. We dachten dat dat was wat ze vroegen. Een tweede busje volgde. Ze fouilleerden ons en stelden veel vragen. Er bleven politiebusjes af en aan rijden. Op een gegeven moment stonden ze daar met 16. Wij waren met zes. Dat was behoorlijk intimiderend en schokkend voor ons.

Ze houden ons aan en brengen ons weg met een politiebusje naar het bureau van de federale politie. We worden met z’n vieren op een bankje gezet, terwijl de politieagenten heen en weer lopen met papieren. Een agent begint zelfs, uit verveling vermoeden we, het geld van een van ons te tellen. De andere twee van ons moeten in de garage wachten bij rokende agenten omdat ze een tijdelijke temperatuursverhoging hadden door de stress.

Mag de politie ons zo maar arresteren omdat wij onze mening uiten? Is dat geen basisrecht? Wij stellen ons veel vragen over de arrestatie:

· Slechts één van ons was meerderjarig. Mag de politie zomaar minderjarigen arresteren?

· Moeten de agenten geen duidelijke reden gegeven voor hun optreden?

· Ze stonden daar met zeker 16 agenten, terwijl wij maar met 6 waren. Was dit intimidatie?

· Bij de twee van ons die in de garage moesten wachten, stonden rokende agenten, terwijl roken duidelijk verboden is volgens de verschillende borden die daar hangen.

· Slechts één van de agenten sprak vloeiend Nederlands en wij moesten een Franstalig papier ondertekenen. In het Nederlands kregen we het niet. De Nederlandstalige agent vertaalde wel wat er stond, maar wie zegt dat hij de waarheid sprak?

· We moesten met dezelfde pen schrijven als de agenten en een van hen liep zelfs rond zonder mondmasker. Was dit allemaal coronaproof?

· En bovenal? Wat deden wij eigenlijk mis? Waarom mogen wij onze mening niet uiten?

Uiteindelijk beslissen ze na tweeënhalf uur om ons vrij te laten. Beseffen ze plots dat ze fouten gemaakt hebben en willen ze zo snel mogelijk van ons af? Ons klimmateriaal werd in beslag genomen, samen met een bol sjorkoord en een EHBO-kit. Ze geven hiervoor geen reden. We hebben ons materiaal op dit moment nog niet terug. Onze bordjes zien we waarschijnlijk nooit meer terug, ook hiervoor is geen reden gegeven.

Wat was de reden voor hun optreden? De ene zegt dat het was omdat we in de neutrale zone ‘betoogden’. Moet ik dan ook een aanvraag doen om rond te lopen met een T-shirt met een afbeelding van een berg met de tekst: ‘Keep it wild’? De ander zegt (enkel tegen onze ouders) dat het was omdat er een sticker van Extinction Rebellion op een van onze borden hing, met de tekst: ‘Declare climate emergency’, is dat dan verboden? Beseffen die politiebazen niet hoe slecht het gesteld is met het klimaat?

Wij zijn zéér teleurgesteld in de politie en hebben het vertrouwen in die mensen totaal verloren. Dit voorval zorgt er natuurlijk niet voor dat we ophouden met actievoeren, wij blijven vechten voor onze toekomst! Don’t let us be the last alpinists – Save the Alps!

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!