© Christian Braga / Greenpeace
Greenpeace België

Greenpeace maakt beelden van illegale branden in de Amazone

Greenpeace Brazilië heeft foto’s kunnen maken van brandhaarden in de staat Mato Grosso in het Amazonewoud. De beelden werden gemaakt tijdens vluchten van 7 tot 10 juli om de branden in het Amazonewoud te documenteren. In de staat Mato Grosso geldt er momenteel nochtans een verbod op branden.

vrijdag 17 juli 2020 11:31
Spread the love

 

Greenpeace maakte ook beelden van volledig afgebrande gebieden, en gebieden die worden voorbereid om afgebrand te worden. Met 4.437 hotspots – dat zijn plaatsen met veel brandhaarden – is de staat Mato Grosso het zwaarst getroffen. De helft van alle branden in de Braziliaanse Amazone dit jaar werden in deze staat geteld.[1,2]

© Christian Braga / Greenpeace

“Deze beelden en de extreme ontbossing dit jaar, zijn net wat Bolsonaro wil bereiken met zijn langetermijnstrategie voor de Amazone. Zijn regering ontmantelt alle wetten die de natuur beschermen en ondermijnt alle instanties die instaan voor de bescherming van het leefmilieu. Momenteel gebruikt hij de Covid 19-crisis als een rookgordijn om ontbossing, illegale houtkap en mijnbouw toe te laten in de Amazone. Deze regering doet niets anders dan het klimaat en mensenlevens, zeker van Inheemse volkeren, in gevaar brengen”, zegt Romulo Batista, expert bij Greenpeace Brazilië. Daarom is ook het 120 dagen-verbod op branden dat de president op 16 juli instelde, niet meer dan een PR-stunt die de aandacht afleidt van het werkelijke probleem.

Bewust aangestoken

In juni 2020 werden 2.248 hotspots geteld in de Amazone, dat is 19,57 procent meer dan in juni vorig jaar, toen waren het er 1.800. Dit is het hoogst aantal branden geteld in één maand sinds 2007. Van 1 tot 13 juli werden intussen al 1.057 hotspots geteld.

© Christian Braga / Greenpeace

De grote branden in het Amazonewoud ontstaan niet vanzelf, maar worden bewust aangestoken door landbouwers of landrovers die de vrijgekomen plaats willen gebruiken voor veeteelt of voor industriële landbouw. Sinds het aantreden van Bolsonaro komen deze praktijken almaar meer voor.[3] De Inheemse volkeren die in het woud leven, en die momenteel al bedreigd worden door COVID-19, zullen nog meer gevaar lopen als de branden toenemen en luchtvervuiling een extra risicofactor wordt.

Stop ‘geïmporteerde’ ontbossing

Ook bij ons belanden producten in de winkelrekken die gelinkt zijn aan de ontbossing en de aangestoken branden in de Amazone, onder meer via geïmporteerde soja voor het veevoer. Er moet op Europees niveau ambitieuze wetgeving komen die deze ‘geïmporteerde ontbossing’ een halt toeroept.

© Christian Braga / Greenpeace

“De uitbuiting van natuur én mens is een van de grote drijvers van zowel de huidige gezondheidscrisis als de klimaat- en biodiversiteitscrisis”, zegt An Lambrechts van Greenpeace België. “Greenpeace vraagt dat de Europese Unie dringend werk maakt van strikte nieuwe wetgeving die ervoor zorgt dat de goederen die op de Europese markt komen niet langer verband houden met ontbossing, vernietiging van bossen of schendingen van mensenrechten.”

© Christian Braga / Greenpeace

Notes:

[1] Aantal hotspots geregistreerd van 1 januari tot 13 juli.

[2] Analyse gebaseerd op data van INPE (Brazilian Space Research Institute).

[3] https://insights.trase.earth/yearbook/summary/

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!