(foto: Greenpeace)
Greenpeace

Nieuw IPCC-rapport benadrukt noodzaak voor meer beschermde gebieden in de oceanen

Het IPCC, het klimaatpanel van de VN, publiceert vandaag een speciaal verslag over de gevolgen van de klimaatverandering voor onze oceanen. De conclusie is duidelijk: het gaat niet goed met onze oceanen en de poolregio’s. Overheden moeten de CO2-uitstoot drastisch terugdringen en de oceanen beter beschermen.

woensdag 25 september 2019 11:38
Spread the love

Het IPCC-rapport, dat gebaseerd is op bijna 7.000 papers van meer dan 100 vooraanstaande klimaatwetenschappers, is de meest uitgebreide beoordeling tot nu toe van de klimaateffecten op onze oceanen en de cryosfeer (bevroren gebieden van de aarde).

“De effecten van de CO-uitstoot door de mens op onze oceanen zijn veel groter en gaan veel sneller dan voorspeld. Het vereist ongekende politieke actie om dramatische gevolgen voor onze planeet te voorkomen”, zegt Taehyun Park, adviseur klimaatpolitiek bij Greenpeace East Asia, die de IPCC-onderhandelingen in Monaco heeft gevolgd.

Het IPCC-rapport wijst op enkele potentieel onomkeerbare veranderingen en toenemende bedreigingen voor de oceanen en de krimpende cryosfeer. Het presenteert ook oplossingen voor beleidsvoerders om de ergste gevolgen van de opwarming van de aarde te verzachten en de weerbaarheid tegen de klimaatverandering te vergroten.

Ambitieus oceanenverdrag

De voorbije dagen hoorden we tijdens de VN-klimaattop in New York vele wereldleiders hun bezorgdheid uiten over het klimaat. Maar de miljoenen klimaatbetogers die wereldwijd op straat kwamen om radicale veranderingen te vragen, willen na die woorden nu ook daden zien. Ook onze Belgische regeringen moeten de ambitie in hun klimaatbeleid dringend opschroeven.

“België heeft zich reeds geëngageerd om minstens 30% van onze oceanen te beschermen tegen 2030 en om een sterk nieuw Oceanenverdrag af te sluiten in 2020. Maar dit IPCC rapport is ook een wake-up call voor ons land om met ambitieuzere doelstellingen te komen voor het verminderen van de broeikasgasuitstoot. De beslissingen die onze politieke leiders nemen in de komende jaren zullen cruciaal zijn voor de toekomst van de oceanen en van de mensheid”, besluit An Lambrechts, expert Oceanen bij Greenpeace België.

Enkele belangrijke bevindingen uit het IPCC-rapport:

  • Het zeeniveau kan tot 1 meter stijgen als de klimaatopwarming meer dan 3°C bedraagt. Dat is waar het huidige beleid wereldwijd op afstevent. Dit zou kunnen leiden tot evacuaties van miljoenen mensen die in kuststreken wonen.

  • Omdat het zeeniveau stijgt en omdat de verzuring van de oceanen toeneemt, zullen het leven onder water en de ecosystemen van de oceanen te kampen krijgen met grote uitdagingen. Zelfs als we erin slagen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°, zal 90 procent van het koraal verdwijnen.

  • Er wordt wijdverspreide dooi verwacht van de permafrost. De arctische en subarctische permafrost bevat 1460 tot 1600 gigaton aan organische koolstof, dat is bijna twee keer zoveel koolstof als er momenteel in de atmosfeer is.

  • Tegen het einde van deze eeuw kunnen er 50 keer zoveel mariene hittegolven voorkomen als aan het einde van de 19e eeuw.

 

Noot:

Een uitgebreidere analyse van het IPCC-rapport vindt u hier.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!