Foto: Tommy Trenchard / Oxfam GB/International
Afrika, Milieu -

Nieuwe cycloon Mozambique: extreem weer brengt duizenden levens in gevaar

Na de doortocht van Kenneth, de tweede cycloon in minder dan zes weken tijd, bereiden Oxfam en haar partners zich voor om voedsel, hygiënekits en muggennetten te verdelen.

dinsdag 30 april 2019 17:35
Spread the love

Cycloon Kenneth vernielde donderdagavond een deel van de provincie Cabo Delgado. De zware regenbuien veroorzaakten stortvloeden en overstromingen. 160.000 mensen zijn in gevaar. De cycloon sloeg toe in de havenstad Pemba en het district Macomia in het noorden van het land. Er vielen minstens 38 doden. Meer dan 35.000 woningen werden vernield, volgens de Mozambikaanse autoriteiten.

Oxfam is ter plaatse en staat klaar om noodhulp te bieden. Een grote reddingsmissie moet voorkomen dat er meer slachtoffers vallen door aardverschuivingen en overstromingen. Cyclonen zijn zeldzaam in het noordelijke deel van Mozambique, dus de mensen zijn niet voorzien op de gevolgen ervan.

“Cabo Delgado niet voorbereid op grote rampen”

Carlos Dias, directeur van Oxfam-partner ADEL getuigt vanuit Pemba: “De situatie in Ibo, Macomia en Quissanga in het noorden van Mozambique, is verschrikkelijk. Mensen proberen de draad terug op te nemen, maar hun huizen staan onder water of hebben geen dak meer. We moeten snel handelen om de impact van honger en ziekte te beperken. In Pemba is de vernieling zeer zichtbaar. Het was de allereerste keer dat we in de provincie Cabo Delgado een ramp op deze schaal meemaakten. Het ontbreekt ons aan ervaring om daarmee om te gaan.”Foto: Tommy Trenchard / Oxfam GB/International

Ajira, 45, maïs- en cassaveboer, werd getroffen door de ramp: “Niets kan je hierop voorbereiden. Er er zijn geen woorden om het uit te drukken. De storm vernielde al mijn velden. Het zal moeilijk zijn om hiervan te herstellen. Ik onderhoud een gezin van tien en we hebben niets te eten. Het zal een moeilijke tijd worden.” 

Caroline Verney, hoofd humanitair beleidswerk bij Oxfam-Solidariteit: “Zes weken nadat cycloon Idai tekeer ging in het centrum van het land rond de regio Beira heeft geraakt, blijven de noden enorm. Onze teams worden momenteel ook in het noorden van Mozambique ingezet, met dezelfde beperkte middelen, terwijl de noden rond Beira ook hoog blijven.”

Dodelijke realiteit van de klimaatverandering 

Cycloon Kenneth toont nogmaals de dodelijke realiteit van de klimaatverandering. De ramp treft een van de armste landen ter wereld, dat daardoor ook extra kwetsbaar is voor rampen. De CO2-uitstoot van Mozambique vertegenwoordigt slechts 0,2 procent van het wereldtotaal, terwijl het een van de drie Afrikaanse landen is die het meest worden blootgesteld aan de klimaatverandering. Foto: Tommy Trenchard / Oxfam GB/International

Caroline Verney: “Cyclonen en droogtes wisselen steeds vaker af in zuidelijk Afrika. Kenneth en Idai zijn nieuwe alarmsignalen, met enorme gevolgen voor de regio. Sinds de doortocht van Idai vielen er al meer dan 1.000 doden. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht en veel gebouwen zijn verwoest.”

Oxfam-Solidariteit doet nieuwe oproep

Sinds de doortocht van Idai op 14 en 15 maart in Mozambique, Malawi en Zimbabwe, heeft Oxfam al 100.000 mensen geholpen. In België heeft Oxfam-Solidariteit een oproep tot giften gelanceerd. De ngo haalde zo 113.000 euro op om het hoofd te bieden aan de noodsituatie in deze drie landen. Foto: Tommy Trenchard / Oxfam GB/International

Gezien de omvang van de schade en de accumulatie van twee rampen in minder dan twee maanden, deed Oxfam opnieuw een beroep op de vrijgevigheid van het publiek. Giften zijn mogelijk via bankrekening BE37 0000 0000 2828 met mededeling “IDAI”  of via www.oxfamsol.be/en/idai.

take down
the paywall
steun ons nu!