Bron: Wikimedia Commons
Nieuws, Milieu -

Na twee weken al 3.000 kilogram afval verzameld op Everest

In amper twee weken tijd werd 3.000 kilogram afval verzameld op de Mount Everest. Op 14 april startte Nepal een 45-daagse opruimactie om onder de aandacht te brengen dat de hoogste berg ter wereld stilaan verandert in een vuilnisbelt.

maandag 29 april 2019 16:29
Spread the love

De 45-daagse actie Everest Cleaning Campaign startte op 14 april, het Nepalese Nieuwjaar. De bedoeling is om 10.000 kilogram afval te verzamelen dat door klimmers en toeristen werd achtergelaten op de Mount Everest.

Volgens de krant The Hindu verklaarde de directeur-generaal van het Departement Toerisme in Nepal, Dandu Raj Ghimire, dat tot nu toe al 3000 kilogram afval naar beneden werd gehaald. Hiervoor werden onder meer helikopters van het leger ingezet.

Het meeste afval wordt aangetroffen rond de basiskampen, maar ook de populairste route, de zuidcol, is vervuild. Het afval wordt achtergelaten door de honderden klimmers en sherpa’s tijdens hun tocht naar de top. Soms gaat het om bio-afbreekbaar afval, maar evengoed wordt er niet-afbreekbaar afval aangetroffen zoals bierflesjes, voedselverpakking en lege zuurstofflessen. Tijdens de opruimactie werden ook vier lichamen aangetroffen.

8 kilo afval per klimmer

Er zijn al eerdere acties ondernomen om de Everest, ook het dak van de wereld genoemd, proper te houden. Sinds 2014 is het verplicht voor elke klimmer om in totaal 8 kilogram afval weer mee naar beneden te nemen.

Dat is de hoeveelheid die elke klimmer naar schatting produceert tijdens een bergtocht. “Het gaat met deze campagne niet om de verplichte 8 kilogram, maar om al het afval dat effectief wordt geproduceerd”, zei Ghimire in The Kathmandu Post.

Wereldmilieudag

De opruimactie loopt nog tot 29 mei, de dag waarop de Nieuw-Zeelandse bergbeklimmer Edmund Hillary en zijn Nepalese berggids, sherpa Tenzing Norgay, in 1953 als eersten de top van de berg hebben bereikt. Het verzamelde afval zal worden tentoongesteld in Kathmandu naar aanleiding van Wereldmilieudag op 5 juni. Nadien wordt het afval gerecycleerd.

take down
the paywall
steun ons nu!