Foto: Rode Kruis Vlaanderen
Nieuws, Afrika, Milieu - Rode Kruis Vlaanderen

Cholera-uitbraak en hongersnood dreigen na doortocht cycloon Idai

Intussen is het bijna twee weken geleden dat cycloon Idai en de daaropvolgende overstromingen lelijk huishielden in Mozambique, Zimbabwe en Malawi. Hoewel de menselijke tol en de omvang van de aangerichte schade nog steeds niet helemaal duidelijk zijn omdat bepaalde gebieden tot vandaag moeilijk bereikbaar blijven, zijn de desastreuze gevolgen voor de Zuidelijk Afrikaanse landen dat wel. Het dodental staat momenteel op 678, meer dan duizend mensen zijn gewond, meer dan 220.000 mensen hebben geen huis meer.

donderdag 28 maart 2019 18:13
Spread the love

Vooral Mozambique werd zwaar getroffen. Dit is de grootste humanitaire ramp in de recente geschiedenis van het land. Rode Kruis-Vlaanderen was al vóór de ramp actief in het land, maar stuurt nu ook enkele van haar leden van het BENELUX-noodhulpteam uit om de situatie ter plaatse mee op te vangen. Het team zal er onder andere noodhulpgoederen zoals tentzeilen, dekens en muskietennetten uitdelen.

Cholera-uitbraak loert om de hoek

Ondertussen bevestigt de Mozambikaanse overheid vijf gevallen van Cholera in Beira. Omdat er gevreesd wordt voor een verdere cholera-uitbraak zorgt de Internationale Federatie van het Rode Kruis voor proper water en sanitatie. Concreet is er ondertussen een Emergency Mass Sanitation Unit gearriveerd in Beira. Zo’n kit geeft 20.000 mensen toegang tot toiletten en zorgt voor afvalverwerking en hygiënepromotie.Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Daarnaast is er nog een andere Emergency Response Unit onderweg die dagelijks 225.000 liter proper water zal leveren voor 15.000 mensen. Er wordt ook een medisch team uitgestuurd naar Beira om de situatie zo goed als mogelijk onder controle te houden.

Hongersnood dreigt na vernielde oogsten

Alsof de ellende nog niet groot genoeg is, zorgden de overstromingen na de doortocht van de cycloon voor mislukte oogsten in de regio rond Dombe. Een gebied van meer dan 474.150 hectare met gewassen is vernietigd. Dit heeft potentieel dramatische gevolgen voor de lokale bevolking.Klik op de tabel om deze te vergroten.

Het Rode Kruis bekijkt daarom hoe het – met de steun van de Vlaamse overheid –  zaden, landbouwgereedschap en shelter tool kits kan aankopen om uit te delen aan de bevolking. De bedoeling is om hen zo snel mogelijk weer zelfvoorzienend te maken. Ook de optie om cash uit te delen aan de bevolking wordt onderzocht. De voordelen daarvan zijn dat het een boost geeft aan de lokale economie en het bezorgt de bevolking koopkracht en de flexibiliteit om zelf te kiezen waaraan geld wordt uitgegeven.

 

Rode Kruis-Vlaanderen vraagt om financiële steun via het rekeningnummer BE 53 0000 0000 5353. De nodige fondsen voor hulpverlening worden momenteel geschat op bijna 28.000.000 EUR (31 mio Zwitserse Frank). Het ingezamelde geld wordt ingezet op vier gebieden: gezondheid, onderdak, proper drinkwater & hygiëne en zelvoorzienendheid.

take down
the paywall
steun ons nu!