© Tim Dirven / Greenpeace
Foto, Milieu, Samenleving, Politiek, België, Lokaal, Brussel -

Klimaatactie aan federaal parlement: “Geen tijd voor politiek pokerspel”

Na het beschamende optreden van onze ministers op de klimaattop in Polen, voert Greenpeace samen met burgerorganisaties actie aan het federaal parlement. Net voor de politici daar bijeenkomen voor de zoveelste aflevering in de huidige politieke crisis, is de boodschap van de actie duidelijk: het klimaat heeft geen tijd voor dit politiek pokerspel.

dinsdag 18 december 2018 14:40
Spread the love

Met twee spandoeken ‘12 years to save the climate’ en ‘Politicians talk, leaders act’ roept Greenpeace op tot onmiddellijke klimaatactie.

“Met hun totale gebrek aan daadkracht negeren onze politici niet alleen de wetenschap, maar ze laten ook de burgers in de steek die een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid eisen”, zegt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace. “Premier Michel mag dan wel beweren dat klimaat een prioriteit is, wij stellen vast dat het opnieuw op het achterplan wordt geschoven. Het is onaanvaardbaar dat het klimaat nu alweer moet wijken voor een politieke crisis. De Vlaamse regering op haar beurt zette klimaatambitie niet op haar agenda vorige vrijdag, in volle eindsprint op de klimaattop in Katowice.”

Op die klimaattop in Polen weigerde België zich te voegen bij de landen die hun klimaatambitie willen opschroeven. “Ons land heeft zich daar belachelijk gemaakt”, zegt Joeri Thijs. “Maar het is nog niet te laat om de juiste klimaatkoers te kiezen. Onze verschillende overheden moeten tegen het einde van dit jaar samen een nationaal Klimaat- en Energieplan voor 2030 finaliseren. Dat is hun laatste kans om toch de ambitie te tonen die nodig is om de opwarming van de aarde te kunnen beperken tot 1,5°C. Met een sterk plan kunnen ze alsnog – beter laat dan nooit – die groeiende coalitie van landen vervoegen die pleiten voor ambitieuzere klimaatplannen tegen 2020.”

Greenpeace eist een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. Dat houdt in dat de federale regering het in lijn brengen van de Europese klimaatdoelstellingen met een 1,5°C-scenario moet steunen en de EU koolstofneutraal moet zijn tegen 2040. Om dat te bereiken is er een vertaling naar een Nationaal Energieklimaatplan tegen eind 2018 nodig en een klimaatwet die de doelstellingen van Parijs respecteert en aan alle sectoren (landbouw, energie, transport etc.) doelstellingen oplegt om hiertoe bij te dragen. 

Ook is het van belang dat er een snelle ontwikkeling en aansluiting komt op het net van een tweede zone voor offshore wind en collectieve investeringen in zonnepanelen stimuleert. En een nationaal Mobiliteitspact is nodig dat ten laatste in 2028 een einde maakt aan de verkoop van diesel- en benzinewagens en de lijnen uitzet voor een beter en stipter openbaar vervoer op maat van de reiziger. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!