Plenaire vergadering van de VN-Raad voor de Mensenrechten in Genève (UN Archive)
Nieuws, Politiek -

VN-Raad voor Mensenrechten veroordeelt sancties tegen Venezuela

De VN-Raad voor de Mensenrechten heeft tijdens zijn zitting van maart in Genève een resolutie aangenomen die de economische sancties van de VS tegen Venezuela veroordelen.

maandag 26 maart 2018 17:30
Spread the love

De Raad van de VN veroordeelde in een resolutie de eenzijdige sancties waarmee de regering van de VS Venezuela treft. 28 van de VN-Lidstaten die momenteel in de Raad zetelen stemden voor de resolutie, 15 tegen en 3 onthielden zich.

Jorge Arreaza, minister van Buitenlandse Zaken van Venezuelan verspreidde de tekst van de resolutie op zijn Twitter-account (zie de bijlage hieronder). Hij signaleerde daarbij de negatieve gevolgen van de  interventie-acties die de Amerikaanse regering en haar Europese bondgenoten promoten tegen Venezuela. 

De minister detailleerde verder dat in 2017 woordvoerders van de Amerikaanse regering 735 verklaringen of communiqués tegen zijn land uitbrachten en in 2018 reeds 105 commentaren. Ook herinnerde hij aan de verklaringen van president Donald Trump in 2017 waarbij hij Venezuela met een militaire interventie bedreigde.

Daarnaast maakte minister Arreaza melding van de sancties om de economie en de kwaliteit van het leven van de bevolking schade toe te brengen. Voorts maakte hij gewag van de financiering van de gewelddadige acties van de oppositie. Hij stipte ook de oproep aan van Rex Tillerson, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de VS. Die richtte zich rechtstreeks tot het leger van Venezuela om de regering van president Nicolás Maduro ten val te brengen.  

Verder haalde de Venezolaanse minister het streven van de VS aan, waarmee zij de regeringen van Europa, de Latijns-Amerikaanse regio en de Caribische eilanden onder politieke en financiële druk proberen te zetten om Venezuela economische sancties op te leggen. Tenslotte werd nog gewezen op de psychologische oorlogvoering waarin de media een cruciale rol spelen en waarbij de wereld in de waan wordt gelaten dat er een humanitaire crisis in het land heerst. ‘Een oude unilaterale truc,’ besloot minister Jorge Arreaza.

Op 2 maart 2018 verklaarde Alfred de Zayas, voormalig VN-functionaris voor de mensenrechten, na een bezoek aan het land nog dat er enerzijds wel een zware politieke crisis in het land en dat er inderdaad tekorten zijn voor de bevolking maar dat er anderzijds van een humanitaire crisis geen sprake is, zoals in GazaJemenLibiëSyrië,  IrakHaïtiMaliCentraal Afrikaanse RepubliekSoedanSomalia en Myanmar. Hij wees er op dat het VN-fonds voor medische hulp aan crisisgebieden in 2017 zelfs hulp weigerde aan Venezuela omdat het “nog steeds een hooginkomenland is … en dus geen recht kan laten gelden (op deze steun).” 

Bron: UN Human Rights Council Condemns Sanctions Against Venezuela

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!