Hydroelectrisch energiecentrale in India. Bron: Wikipedia
Nieuws, Wereld, Economie, Milieu, Politiek -

Indiase energiecentrales vallen uit door watertekort

Veertig procent van de thermische energiecentrales in India staat in gebieden waar tekort aan water heerst, blijkt uit onderzoek van het World Resources Institute (WRI). Als gevolg daarvan lagen veertien van de twintig grootste energiecentrales minstens één keer stil tussen 2013 en 2016.

vrijdag 26 januari 2018 23:08
Spread the love

Thermische centrales hebben water nodig voor koeling. De stillegging van de centrales kostte de energiebedrijven 1,4 miljard dollar, zocht het WRI uit.

“De situatie zal alleen maar verslechteren als het land niet in actie komt”, zegt Tianyi Luo van het WRI. “Zeventig procent van de Indiase thermische centrales zal, als gevolg van de klimaatverandering en toegenomen vraag in andere sectoren, tegen 2030 te maken krijgen met ernstige waterstress.”

Satellietbeelden

Thermische energie wordt opgewekt met brandstoffen zoals kolen, aardgas en nucleaire energie. India is voor 83 procent afhankelijk van deze energie. De centrales geven geen informatie over hun waterverbruik, maar het WRI wist via satellietbeelden en andere data dit verbruik te berekenen, zegt  Luo. Daarbij werd uitgegaan van water dat werd onttrokken aan waterbronnen zoals oppervlaktewater en grondwater, en dat na gebruik niet weer terugkwam in de originele bron.

“Bijna 90 procent van de thermische energieopwekking in India is van zoetwater afhankelijk voor koeling en de sector heeft steeds meer nodig”, zegt hij. Het zoetwaterverbruik van Indiase thermische centrales groeide met 43 procent tussen 2011 en 2016, van 1,5 miljard kubieke meter per jaar naar 2,1 miljard.

Het totale Indiase waterverbruik, inclusief dat van de 1,3 miljard burgers, was in 2010 7,5 miljard kubieke meter, volgens de Aqueduct Global Water Risk Atlas.

Zon en wind

Tussen 2013 en 2016 wisten de thermische centrales in India hun beoogde dagelijkse energieopwekking maar 61 procent van de tijd te halen als gevolg van uitval van centrales.

De oorzaken varieerden van storingen tot brandstoftekorten. Watertekort was de op vier na belangrijkste reden voor uitval – de belangrijkste milieureden.

“Terwijl India zich ontwikkelt, neemt ook de vraag naar water toe. Door de klimaatverandering zal naar verwachting de watervoorraad afnemen. Daardoor worden thermische centrales nog kwetsbaarder voor watertekorten, uitval en inkomstenverlies.”

De onderzoekers pleiten voor een upgrade van koelsystemen, verbeteren van de efficiëntie en uiteindelijk een overstap naar energieopwekking die zonder water kan, zoals zonne- en windenergie.

De Indiase regering werkt al aan ambitieuze plannen op dat gebied, zegt Luo. “Als die plannen daadwerkelijk geïmplementeerd worden, zal India naar schatting voorkomen dat 12,4 miljard kubieke meter water wordt onttrokken uit waterbronnen door energiecentrales.”

take down
the paywall
steun ons nu!