(foto: www.activistpost.com)
Nieuws, Wereld, Europa, Economie, Samenleving, Politiek -

Facebook als lange arm van machtige Westerse staten

Er gaan al langer verhalen rond dat Facebookpagina’s en -profielen van activisten door Facebook verwijderd worden. Nu geeft Facebook zelf openlijk toe dat ze Facebook- en Instapramaccounts heeft verwijderd op vraag van o.a de Israëlische en Amerikaanse overheid, zo lezen we op de Amerikaanse webzine Intercept.

woensdag 3 januari 2018 12:18
Spread the love

Op vraag van Israël heeft Facebook enkele honderden accounts en pagina’s gedelete van Palestijnse activisten, journalisten en commentatoren. De reden is volgens hen het aanzetten tot geweld. Terwijl op de Facebookpagina’s en profielen van Israëli’s voortdurend opgeroepen wordt tot het vermoorden en verkrachten van Palestijnen.

Israël schepte er zelfs openlijk over op dat ze tijdens de meeting met Zuckerberg in maart vorig jaar, erin geslaagd zijn alle accounts te laten verwijderen die ze wilden.

Staten dicteren Facebook

Een andere opmerkelijke account die Facebook heeft verwijderd is de Facebook- en Instagram-account van de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov die vier miljoen volgers had. Hij wordt gezien als een tiran en een mensenrechtenschender, maar waarom net een account van hem en niet van andere dictators, vroeg de Intercept zich af. Facebook antwoordt omdat hij op de Amerikaanse sanctielijst staat. Volgens Facebook moeten ze de Amerikaanse wet gehoorzamen en mag hij daarom ook hun diensten niet meer gebruiken. 

Israël op haar beurt zou Facebook hebben bedreigd met het invoeren van een nationale wet die Facebook verplicht alle accounts te deleten waar ze het niet mee eens zijn, als Zuckerberg niet in zou gaan op hun vraag. 

Kadyrov is niet de enige die op die Amerikaanse lijst staat maar deze case toont volgens Intercept wel een gevaarlijke evolutie. De Amerikaanse staat en Israël kunnen Facebook voortaan dus opleggen wie wel of niet hun platformen mag gebruiken om te communiceren met de wereld en wat er al dan niet mag gezegd worden. 

Platformen als Facebook en Google zijn immens zo groot geworden dat iemand uitsluiten van deze platformen de facto betekent de persoon bannen van het internet. 

Censureren voor wie?

Volgens Glenn Greenwald van de Intercept moeten we oppassen met de vraag die overal weerklinkt aan Silicon Valley om hate speech te bannen van hun platformen. Dat zal de hate speech niet doen stoppen, integendeel. En de grootste slachtoffers van de censuur zijn altijd de gemarginaliseerde groepen, de activisten en de mensen zonder macht.  

Zo zal Facebook niet buigen voor de Palestijnse vraag om Israëlische aanzetten tot haat te verwijderen maar wel omgekeerd. Net als de overheden zullen ook deze grote bedrijven hun censuurmacht niet gebruiken ten dienste van de gemarginaliseerde landen en groepen maar ten dienste van de machtigen. 

Nieuwe twitterregels

Ook Twitter kwam in december op de proppen met nieuwe gebruiksregels tegen hate speech. Zo mag je op Twitter geen geweld propageren of aanzetten tot geweld, behalve als je wilt dat het geweld wordt uitgevoerd door regeringen of militairen. En als de oproep tot geweld gebeurt door staten of militaire entiteiten, nieuwswaardig is, of een publiek belang dient, dan mag het ook.

Je mag de VS bijvoorbeeld wel oproepen om een land aan te vallen. Maar als activist mag je niet zeggen ‘we gaan ons verzetten tegen het imperialisme van de VS’. Onder het mom van bescherming tegen hate speech zullen de regels van deze platformen ook weer de belangen van de machtigen dienen die beslissen wat er al dan niet gezegd mag worden. 

Bron:

http://theintercept.com – http://www.theatlantic.com/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!