Opinie -

Op weg naar Cannatopia?

Cannabis is niet langer een thema uit de marginaliteit. Het is zelfs hallucinant aan welk tempo de nieuwsberichten aangaande ganja, sensi, dagga, weed, of onder welke andere exotische benaming u de cannabisplant kent, in de betere kranten en magazines ter wereld verschijnen. Hieronder vindt u een korte bloemlezing van de laatste nieuwsberichten.

woensdag 15 november 2017 16:22
Spread the love

Laten we in België starten. Op 10 november verscheen in De Tijd[1] een uitstekend opiniestuk, waarbij de auteur vaststelt dat er een aantal zeer goede redenen zijn om cannabis te legaliseren, men denken aan; besparingen bij justitie/politie, inkomsten via belastingen, cannabisgebruikers worden niet langer als criminelen aanzien maar worden volwaardige burgers, en natuurlijk, waar onze politici hun mond altijd vol van hebben; jobs, jobs, jobs… Maar hoewel de cannabisbus(iness) dus in een groeiend aantal landen kilometers aan het maken is, krijgt men in België de motor niet gestart en staan we op de pechstrook geparkeerd. Het paternalisme van de beslissende coalitie houdt de status-quo overeind.

In Nederland daarentegen lijken de gemeenten en steden ondertussen wel gek geworden. Waar voor de laatste verkiezingen de gesprekken over cannabislegalisering op nationaal niveau aanvankelijk zeer mank liepen, onder andere de VVD van Rutte lag dwars (wat is dat toch met die liberalen), besliste Rutte III toch om eindelijk met een door de overheid gereguleerde cannabisteelt te experimenteren. Volgens het regeringsplan zouden zes à tien gemeenten aan het experiment kunnen participeren. Dit was blijkbaar zonder het enthousiasme van de gemeenten gerekend, want op vandaag stelden reeds 33 gemeenten zich kandidaat om aan het experiment deel te nemen, en men verwacht nog meer aspiranten[2].

In The Guardian van 11 november verscheen een artikel onder de kop The revolution in cannabis law has begun, but Britain is stuck in the past[3]. Het artikel klaagt naar analogie met het artikel in De Tijd de stilstand aan van de Britten in de cannabiskwestie (Hoera, we staan niet alleen op de pechstrook). Ondertussen lezen we bij Unilad[4] (Brits) dat alcohol meer tienerdoden veroorzaakt dan al de andere drugs samen. Maar laat dit geen domper op de feestvreugde zijn of een reden zijn om het glas niet te heffen. Een fiks aantal tienerdoden per jaar hoeft de alcoholbusiness, die trouwens zo goed als geen belastingen betaald, niet tegen te werken. Nee laat ons vooral bij iedere voetbalmatch de slogan voeren ‘Mannen weten waarom’. Wat het bedrijf met deze boodschap wil zeggen is ons een volkomen raadsel.

Misschien is de leuze onaf, en moet hij aangevuld worden met eigen inspiratie, die men bijvoorbeeld via professor Nutt zijn stelling kan opdoen. In een clipje[5] poneert deze psychiater, neurofarmacoloog en drugsonderzoeker namelijk dat Amerikaanse data aangeven dat in de staten waar cannabis voor recreationele doeleinden legaal werd, een groot aantal mensen alcohol omruilden voor cannabis. Ten gevolge hiervan daalde het aantal dodelijke verkeersongelukken ten gevolge van alcoholgebruik drastisch, zonder dat er ongelukken omwille van cannabisintoxicatie bijkwamen.

Volgens Nutt is het dan ook duidelijk dat cannabisgebruik geen groot probleem in het verkeer oplevert. De volledige slogan zou dus kunnen zijn ‘Mannen weten waarom, ze het glas laten staan en voor cannabis kiezen’. Vanzelfsprekend is het niet onze bedoeling om mensen aan te zetten om van een dodelijke drug over te stappen naar een drug waarvan het eerste dodelijke slachtoffer nog moet vallen. Ons streefdoel is louter om correcte informatie te verschaffen en te doen inzien dat men de vele risico’s van alcohol sedert decennia onderschat, terwijl men cannabis steeds demoniseerde.

Ondertussen gaat men de komende jaren in het Groot Hertogdom Luxemburg[6] onderzoek voeren naar medicijnen op basis van medicinale cannabis. De bedoeling is om mensen die kampen met chronische problemen, zoals pijn, en die therapieresistent zijn voor de conventionele middelen, een alternatieve behandeling te bieden.

Het Grondwettelijk Hof (GH) van Zuid-Afrika buigt zich dezer dagen dan weer over de vraag of cannabis legaal moet gemaakt worden[7]. Deze evolutie is te danken aan de strijd van een volwassen koppel, The Dagga Couple, (Dagga=cannabis in Zuid-Afrika), blanke Zuid-Afrikanen die eerder in 2010 gearresteerd werden wegens cannabisbezit. Sinds 2010 werken ze aan deze rechtszaak waarbij ze de irrationaliteit van het cannabisverbod bij het GH aankaarten. Eerder dit jaar voerden ze hun verdediging in het gerechtsgebouw waar onder andere, bovengenoemd, professor Nutt als deskundige optrad.

Intussen blijft Canada zich verder voorbereiden om volgend jaar recreationele cannabis op een gereguleerde manier aan de man te brengen. Hierbij duiken berichten op dat eerder aangehouden activisten, die vroeger al cannabis via shops op een niet-helemaal-legale manier verkochten, wegens deze onzuivere activiteiten geen vergunning zullen krijgen, om aan de nieuwe gereguleerde markt deel te nemen. Dit is wraakroepend omdat hun acties zonder meer hebben bijgedragen tot de totstandkoming van een gereguleerde cannabismarkt. Anderen, lijkt het nu, zullen met de vruchten gaan lopen.  

Onze snelle rondreis eindigen we in de VS, waar het Amerikaanse blad Forbes[8] stelt dat na al de boute beweringen en lelijke grimassen die de Amerikaanse minister van Justitie, Jeff Sesions, ten aanzien van cannabis maakte, de federale regering op dezelfde lijn blijft als degene die Obama eerder uitstippelde. In het kort betekent dit dat cannabis federaal gezien nog steeds illegaal blijft, maar dat de staten die cannabis legaliseerden, en willen legaliseren, die mogelijkheid kunnen uitvoeren. Tegelijkertijd zal Washington DC de medicinale cannabisapotheken, die ze voorheen soms op een brutale manier sloten, met rust laten. Blijkbaar begint Sessions zijn Good people don’t smoke marijuana[9] attitude in te ruilen voor meer wetenschappelijk gefundeerde bevindingen en de wil van het volk.

Hopelijk inspireert de inkeer van de VS, andere landen en de vele nieuwsverslagen de Belgische conservatieve coalitie, en niet-regeringspartijen, om de Belg als een volwassene te gaan behandelen. De overheid haar neutrale rol beperkt zich tot het verschaffen van de meest juiste informatie omtrent drugs. Waarna de burger, als ne grote, zijn eigen gereguleerd genotsmiddel kiest.

[1] https://www.tijd.be/opinie/algemeen/Tijd-om-de-onderwereld-uit-te-roken/9951793

[2] https://www.voc-nederland.org/2017/11/gemeenten-de-rij-voor-experiment-met-cannabisteelt-een-overzicht/

[3] https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/nov/11/revolution-cannabis-law-britain-california-war-on-drugs?CMP=share_btn_fb

[4] https://www.unilad.co.uk/featured/alcohol-kills-more-teenagers-than-all-other-drugs-combined/

[5] https://www.facebook.com/steven.kompier/videos/10208520943016181/

[6] https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/11/08/luxemburg-wil-twee-jaar-geneesmiddelen-met-cannabis-testen/

[7] https://www.thesouthafrican.com/concourt-decision-on-legalising-dagga/#.WgG4pgv5nEJ.facebook

[8] https://www.forbes.com/sites/tomangell/2017/11/14/sessions-obama-marijuana-policy-remains-in-effect/#5d20a2af3318

[9] https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2016/11/18/trumps-pick-for-attorney-general-good-people-dont-smoke-marijuana/?utm_term=.e2cb7a761008

take down
the paywall
steun ons nu!