Bron: Wikimedia Commons
Nieuws, Wereld, Milieu -

“Zuurstofafbreekbaar plastic moet verboden worden”

Meer dan 150 bedrijven, organisaties, ngo’s, wetenschappers en politici roepen op te stoppen met het gebruik van zuurstofafbreekbare plasticsoorten, ook bekend als oxo degradables. Van dit materiaal worden onder meer plastic draagtassen gemaakt.

woensdag 8 november 2017 18:54
Spread the love

“Onderzoeken wijzen erop dat met oxo degradables niet wordt bereikt wat producenten beweren en dat ze bijdragen aan vervuiling met microplastics”, zegt Rob Opsomer van de Ellen MacArthur Foundation. “De materialen zijn ook niet geschikt voor recyclage of compostering, en dus niet geschikt voor een circulaire economie.”

Er worden momenteel ook composteerbare plastics gemaakt die via (industriële) compostering worden verwerkt, maar in dit geval gaat het specifiek om zuurstofafbreekbaar plastic, dat in minuscule deeltjes uiteenvalt in het milieu.

Geen oplossing

“Dit plastic vormt geen oplossing voor het afvalprobleem. Het gebruik ervan in afvalmanagementsystemen heeft waarschijnlijk negatieve gevolgen voor mens en milieu”, zegt ook Erin Simon, directeur Duurzaam Onderzoek en Ontwikkeling bij het Wereldnatuurfonds. “Als het beleid erop is gericht om het verbruik van materialen te verminderen – via systemen van hergebruik – versterkt dat de economie en ontwikkeling van slimmere materialen en systemen. In dat geval levert dat winst op voor zowel het milieu als de maatschappij.”

Circulair

Omdat er steeds meer bewijzen komen over de potentieel negatieve impact van oxo degradables, zetten vooral in Europa steeds meer bedrijven en overheden stappen om het gebruik ervan te beperken. In verschillende landen in het Midden-Oosten en Afrika, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Ivoorkust en Zuid-Afrika, wordt het gebruik van dit plastic echter gestimuleerd of is het zelfs verplicht.

De organisaties en bedrijven pleiten voor innovatieve benaderingen waarbij afval en vervuiling worden uitgesloten en producten en materialen waarde houden voor hergebruik in de circulaire economie.

De oproep wordt onderschreven door bedrijven zoals Veolia, Unilever, PepsiCo, Gulf Petrochemicals en organisaties als Greenpeace, het Wereldnatuurfonds en tien leden van het Europese Parlement. In totaal hebben zich meer dan 150 organisaties achter de oproep geschaard.

take down
the paywall
steun ons nu!