Nieuws, Europa, Milieu -

Duizenden klimaatactivisten zullen Duitse bruinkoolmijn blokkeren

Onder het motto “Ende Gelände”, vrij vertaald 'tot hier en niet verder', vindt momenteel een van de grootste Europese klimaatactiekampen plaats in het Duitse Rijnland op enkele tientallen kilometers van Keulen. Van 24 tot 28 augustus worden er duizenden activisten verwacht voor de geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheidsacties tegen de vervuilende bruinkoolmijnen en bruinkoolcentrales. Ook een honderdtal Belgen van onder andere JOC (Franstalige KAJ), Climate Express en Labo vzw zullen van de partij zijn.

dinsdag 22 augustus 2017 16:30
Spread the love

Het klimaatactiekamp is afgelopen week al van start gegaan in het Duitse Rijnlandgebied. Een duizendtal activisten, voornamelijk uit Duitsland, maar ook uit de omliggende Europese landen, houden er een Degrowth Summer School waar ze op zoek gaan naar alternatieven voor een rechtvaardige en duurzame planeet. Naast de workshops, debatten en andere activiteiten staat het kamp vooral in het teken van de vijfdaagse actie tegen de enorme vervuilende bruinkoolcentrales in Duitsland.  

Martin van JOC (Jeune Organiser Combatif), de franstalige KAJ, coördineert Ende Gelände Belgium: “Het is hypocriet dat Duitsland zich opwerpt als de kampioen van de hernieuwbare energie terwijl ze totaal geen wil toont om te stoppen met koolwinning en koolcentrales. Eén van de meest vervuilende energiebronnen ter wereld, zowel wat uitstoot betreft als fijnstof.” 41 procent van de elektriciteit in Duitsland wordt via koolcentrales gegenereerd.

Dringend tijd voor actie

De activisten van verschillende klimaatbewegingen hebben alvast een ultimatum gesteld aan de energiereus RWE om onmiddellijk te stoppen met bruinkoolwinning in de regio. Als het bedrijf er niet op ingaat beloven de activisten met geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheidsacties de bruinkoolmijnsite af te sluiten. 

De klimaatactivisten hebben verschillende acties gepland van 24 augustus tot 28 augustus. De grootste actie zal plaatsvinden op zaterdag 27 augustus. Duizenden activisten zullen een menselijke ketting vormen rond de bruinkoolmijn. Daarnaast zullen verschillende kleinere actiegroepen proberen de bruinkoolmijn te bezetten en de bruinkoolcentrale te blokkeren.

Martin van JOC: “In het Rijnland gaat het niet enkel om een gewone bruinkoolmijn maar om een heuse koolmijnnetwerk dat verschillende koolcentrales uit de omgeving rechtstreeks voorziet in bruinkool via het spoor. Ons doel tijdens de burgerlijke ongehoorzaamheidsacties is om deze vervuilende energieproductie op verschillende manieren proberen te stoppen.”

Steenkool in de grond

De COP 23 zal dit jaar in november in Bonn plaatsvinden op enkele kilometers van de koolmijnen. De top zal vooral gaan over de implementatie van de overeenkomst van de vorige top in Parijs. Zelfs als al de landen zich zouden houden aan de afspraken, dan nog steven we af op een opwarming van 3,5 graden. “We hebben geen tijd meer te verliezen, steenkool moet in de grond blijven als we een klimaatcatastrofe willen vermijden”, klinkt het bij de activisten. Ze plannen alvast ook een actiekamp tijdens de COP23. 

“Het is onze taak om de bevolking te informeren over het falende Duitse klimaatbeleid. Als Duitsland op hetzelfde elan doorgaat zal ze haar eigen klimaatdoelen niet eens halen tegen 2020. We hebben geen tijd meer te verliezen. Om de klimaatverandering tegen te gaan moeten we zelf actie ondernemen”, zeggen de activisten.

Het klimaatkamp in het Rijnlandgebied is één van de grootste burgerlijke ongehoorzaamheidsacties in Europa. Het is al het derde jaar op rij dat de klimaatactivisten zich in Duitsland verzamelen tegen de koolmijnen en koolcentrales. Het eerste jaar waren er 1.500 personen, vorig jaar bijna 4.000. Komend weekend rekenen ze alvast op 7.000 activisten. 

Ende Gelände Belgium heeft een bus gecharterd en vertrekt donderdag 24 augustus vanuit Brussel en Liège met een honderdtal activisten. In het platform zitten o.a organisaties zoals JOC, 350.org Belgium, Labo vzw, Climate Express, Friends of the Earth, ADES en Ecolo.

Meer info: http://www.klimacamp-im-rheinland.de/

#EndeGelande

#Klimacamp

take down
the paywall
steun ons nu!