Schoollopen op straat
Aankondiging, Cultuur, België, Lokaal, Brussel - Frans Dumortier

Schoollopen op straat

Op 20 mei zullen, in Bozar, op twee tijdstippen telkens meer dan 300 kinderen u zingend door een dag van algemene staking voeren. Als dat geen nieuws is!

vrijdag 5 mei 2017 13:29
Spread the love

Al vele jaren staat in Bozar de opvoering van Cantania op het programma, een initiatief overgewaaid uit Spanje, dat erin bestaat dat kinderen op school de koorpartij van een speciaal voor hen geschreven cantate inoefenen. Tot dusver stond in Brussel steevast een vertaling uit het Spaans op de planken, maar dit jaar opteerde Bozar voor een productie van eigen bodem. Ze vroeg, in het kader van ‘Brussel zingt’, aan componist en muzikant Jean-Philippe Collard-Neven de muziek te schrijven. Voor de tekst zorgden Laurence Vielle, de huidige Poétesse Nationale, en haar voorganger, Charles Ducal.

Een verhaal afwisselend in het Nederlands en het Frans, echt Belgisch dus, waarin op de dag van de algemene staking een kleine jongen, Theo, in plaats van thuis te blijven de stad intrekt en in de manifestatie terechtkomt. Hij ontmoet er de meest uiteenlopende figuren, van een straatkat en een dakloze over een rioolfee en Achmed die Piet heet (om werk te vinden) tot de koning en de koningin. Op die manier leert Theo de werkelijkheid zien van de maatschappij waarin hij leeft. Een verhaal met een boodschap van solidariteit. ‘Un plus un égale un’, zingt Theo en dat hebben ze hem op school nooit geleerd. Een verhaal van geloof in de toekomst ook, als er maar geluisterd wordt naar wat voor Theo op het einde zo evident is: ‘dat samen marcheren kracht geeft om de wereld te veranderen.’

Vierentwintig Brusselse basisscholen werkten een jaar lang met de oefen-CD. Op 20 mei om 13u en 17:30u brengen zij in de Henry Le Boeufzaal van Bozar het resultaat, samen met solisten Kris Dane en Klara Finder en de vertellers Laurence Vielle en Charles Ducal. Zij worden muzikaal begeleid door Jean-Philippe Collard-Neven aan de piano en acht muzikanten van het Nationaal Orkest van België o.l.v. Ayrton Desimpelaere. De regie is in handen van Vital Schraenen.

670 zingende kinderen! De zaal zal vol zitten. Maar misschien kan u er nog bij. De toegang is gratis.

 

Check deze trailer om in de sfeer te komen:

take down
the paywall
steun ons nu!